Nihče ne ve, kako se je to lahko zgodilo

21.11.2023 19:00

Vodja afganistanskega urada za prehrano in zdravila Abdul Bari Omar je nastopil v mošeji v Kölnu, že pred tem se je mudil v Haagu na dogodku WHO. Kdo je visokemu talibanskemu predstavniku izdal schengenski vizum?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nizozemski minister za zdravje Ernst Kuipers se je s talibanskim predstavnikom slikal za spomin.
X

Nemčijo in Nizozemsko razburja prisotnost višjega predstavnika talibanov, ki se je udeležil dogodka v mošeji v Kölnu in pred tem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v Haagu. Obe državi, ki talibanske vlade ne priznavata, preiskujeta, kako se je lahko to zgodilo.

Vodja afganistanskega urada za prehrano in zdravila Abdul Bari Omar je v četrtek prejšnji teden nastopil v mošeji v Kölnu, že pred tem se je mudil v Haagu na dogodku WHO. Nemško zunanje ministrstvo je najostreje obsodilo nastop Omarja v mošeji. "Nihče ne bi smel ponuditi skrajnim islamistom prostora v Nemčiji," pa je dejala nemška notranja ministrica Nancy Faeser. Od turške organizacije Ditib, ki vodi mošejo v Kölnu, je zahtevala pojasnilo. Iz organizacije so ji sporočili, da niso bili seznanjeni o nastopu Omarja in da je organizator Afganistanska kulturna zveza v nasprotju s pogodbo izvedel političen dogodek. Zavrnili so kakršnokoli povezavo s talibani. Nemško zunanje ministrstvo je še pojasnilo, da Omarju niso izdali vizuma za vstop in da je v Nemčijo prišel s schengenskim vizumov iz sosednje države. Omar je namreč že v začetku novembra sodeloval na konferenci WHO v Haagu. Da je bil tam, je se razvedelo šele po razburjenju v Nemčiji. Nizozemski minister za zdravje Ernst Kuipers je sporočil, da so že uvedli preiskavo, čeprav se je sam celo slikal z Omarjem. Sedaj je sporočil, da fotografijo obžaluje in da tedaj ni vedel, s kom se je slikal. (dpa)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta