Nova italijanska vlada na vidiku

Bojan Brezigar
22.08.2019 20:42
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Mattarella je v precepu: dodeliti mandat za novo vlado ali razpisati predčasne volitve.
EPA

Italijanski predsednik republike Sergio Mattarella je nocoj po posvetovanjih s parlamentarnimi strankami vidno zadržan sporočil, da so nekatere stranke navedle možnost oblikovanja koalicije, ki bi imela večino v parlamentu, a ga tudi zaprosile za še nekaj časa. Zato je Mattarella napovedal nov krog posvetovanj v torek. Imen strank, ki bi lahko sestavile vlado, ni navedel.
Če poiščemo skupni imenovalec dvodnevnega posvetovanja predsednika republike z voditelji strank, je jasno, da so se stranke z izjemo skrajno desne Lige izrekle proti predčasnim volitvam. Samo vodja Lige Matteo Salvini, ki je na osnovi uspeha na evropskih volitvah in anket, ki mu dobro kažejo, sprožil vladno krizo, se je opredelil za nove volitve. Ostal je osamljen. Dejstvo pa je, da je Demokratska stranka napovedala možnost pogajanj z Gibanjem 5 zvezd, voditelj slednje Luigi Di Maio pa je govoril o nujnosti nove vlade in predstavil deset programskih točk, ni pa omenil Demokratske stranke in prav tako ni izključil možnosti obnovitve sodelovanja z Ligo. Šele pozno zvečer so poslanci in senatorji Gibanja 5 zvezd dali mandat vodstvu stranke, da se pogaja z Demokratsko stranko. (bbr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta