Novi hrvaški zunanji minister bi mejo s Slovenijo urejal bilateralno. Hrvaška je med top 3 članicami EU, pravi

STA, VČ
27.07.2019 18:00

V Zagrebu nič novega ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedež hrvaške vlade.
Sašo Bizjak

Novi hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je danes v pogovoru za prvi program hrvaškega radia dejal, da pričakuje s slovenskimi kolegi pogovore o dvostranski rešitvi vprašaja meje. "Imam občutek, da bi to lahko znova dali na dnevni red, bilateralno, tako da bi obe državi imeli win-win situacijo," je dejal po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina.
Hrvaška je tovrstna pričakovanja izrazila že večkrat, čeprav že več kot leto dni velja sodba arbitražnega sodišča o meji med državama, a je Zagreb ne spoštuje.
Radman je dejal, da sta tako Hrvaška kot Slovenija članici EU postali brez rešenega spora o meji. Na vprašanje, ali bi morala Hrvaška zagovarjati reševanje dvostranskih vprašanj s sosednjimi državami, ki so na poti v EU, še preden "bi dobile vstopnico" za vstop v unijo, pa je dejal, da je "v interesu Hrvaške zaprtje vseh dvostranskih vprašanj, še posebej zaradi naše zgodovine". Izpostavil je, da ima Hrvaška kot članica Nata in EU ter v okviru prihodnjega predsedovanja Svetu EU odgovorno vlogo pri spodbujanju reševanja vseh odprtih vprašanj.
Glede torkovega obiska novoizvoljene predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen v Zagrebu, pa je ocenil, da bi morali na Hrvaškem izpostaviti, da država sodi med "tri top članice EU". Meni, da je njen obisk tudi izraz spoštovanja premierju Andreju Plenkoviću, ki je bil pogajalec EPP na pogovorih o glavnih položajih EU.
Radman je vodja hrvaške diplomacije postal 19. julija v okviru obsežnejše rekonstrukcije vlade. Nasledil je Marijo Pejčinović Burić, ki bo jeseni prevzela položaj generalne sekretarke Sveta Evrope. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta