Ob zavrnitvi proračuna se Španiji obetajo predčasne volitve

ZUR
11.02.2019 19:40

Vse kaže, da se izteka socialistično vodenje španske vlade in premierja Pedra Sáncheza.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sánchez, odstopi, so v nedeljo pozivali protestniki.
EPA

Španski premier Pedro Sánchez naj bi razmišljal o razpisu predčasnih parlamentarnih volitev sredi aprila. Namestnica generalnega sekretarja vladajočih socialistov (PSOE) Adriana Lastra je namreč potrdila, da so predčasne volitve zelo verjetne, če parlament jutri ne bo sprejel predloga proračuna. "Če proračun zaradi neodgovornosti strank ne bo sprejet, se bo mandat končal in PSOE bo podprla odločitev, ki jo bo sprejel predsednik vlade," se je na govorice o predčasnih volitvah odzvala Lastra.
Sánchezovi socialisti v parlamentu zasedajo manj kot četrtino sedežev in že od prevzema vlade lani poleti se vrstijo ugibanja, ali se bo manjšinska vlada obdržala na oblasti. Premier glede na vladne vire domnevno razmišlja, da bi lahko Španci predčasno volili parlament 14. aprila, obstaja pa tudi možnosti, da bi volitve potekale 26. maja, ko bodo Španci volili svoje evropske poslance in lokalne predstavnike. Vlada se glede proračuna bori za zadostno podporo in je odvisna predvsem od manjših strank, med drugim katalonskih zagovornikov neodvisnosti, ki zavračajo predlog proračuna. Glede na javnomnenjske raziskave namreč po priljubljenosti vodijo konservativne, sredinske in skrajno desne stranke,.
Vse kaže, da imajo Španci Sánchezove vladavine dovolj. V nedeljo se je namreč v Madridu zbralo okoli 50 tisoč protestnikov in zahtevalo razpis predčasnih volitev. "Za enotno Španijo: volitve zdaj!" je bil slogan protestov, ki so ga organizirale konservativne opozicijske stranke in skrajno desna stranka Vox. Trije ugledni novinarji so ob vzklikanju demonstrantov prebrali manifest. "Nismo več pripravljeni na dodatna popuščanja tistim, ki hočejo uničiti našo državo," so med drugim zapisali kritiki prizadevanj Katalonije za neodvisnost. "O enotnosti države se ni mogoče pogajati," so še dejali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta