Objavili nov posnetek, ki prikazuje, da sta ukrajinsko letalo zadeli dve raketi iranskih sil

M.R.
14.01.2020 22:07

Ameriški časnik The New York Times je danes objavil nov posnetek, ki naj bi prikazoval izstrelitev dveh raket, s katerima je iranska vojska pretekli teden sestrelila ukrajinsko potniško letalo, ki je tik pred tem vzletelo z letališča v Teheranu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Raketi sta bili izstreljeni v razmiku 30 sekund, izstrelili pa so ju iz vojaške baze, ki je bila od letala oddaljena približno 13 kilometrov. Ko sta reketi zadeli letalo, to ni nenadoma padlo na tla, ampak je obrnilo in skušalo spet pristati na teheranskem letališču, še poroča The New York Times. 
{twitter}https://twitter.com/nytimes/status/1217160457385103360{/twitter}
Iran je v soboto sestrelitev letala le priznal ter dejal, da je bilo to storjeno v zmoti, saj da so letalo zamenjali za ameriške rakete. Danes pa so iranske oblasti še sporočile, da so prijeli več oseb, ki naj bi bile povezane s sestrelitvijo letala, v katerem je bilo 176 ljudi. Večina žrtev je bila iranskih in kanadskih državljanov. 
Iranske sile za obrambo domačega zračnega prostora so bile prejšnjo sredo v pripravljenosti, saj je Iran pred tem izstrelil več raket proti vojaškim oporiščem v Iraku, v katerih so bili med drugim nameščeni ameriški vojaki. Pred tem naj bi Teheran ustno opozoril iraške sile, da bo izvedel take napade. Iran se je s tem raketnimi napadi maščeval za uboj iranskega generala Kasema Solejmanija, ki je bil v Bagadau ubit z ameriškimi brezpilotnimi letali. 
Priznanje sestrelitve ukrajinskega letala pa je tudi v Iranu povzročil burne odzive. V prestolnici in več drugih mestih od takrat vsakodnevno potekajo protesti, na katerih udeleženci zahtevajo odstop vrhovnega voditelja ajatole Alija Hamneja
Predsednik Hasan Rohani je napovedal široko preiskavo, ki naj bi jo vodil ugleden sodnik, nadziralo pa naj bi jo na desetine strokovnjakov. Ocenil je, da pri tem ni odgovoren le tisti, ki je pritisnil na gumb, temveč so odgovorni tudi drugi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta