Obsodba voditeljev Rdečih Kmerov

zur
16.11.2018 17:52

Posebno sodišče za Kambodžo je 92-letnega Nuona Čeo, desno roko Pola Pota, in 87-letnega Khieuja Samphana, takratnega voditelja države, obsodilo na dosmrtni zapor zaradi genocida

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nuon Čea in Khieu Samphan v sodni dvorani v Phnom Penhu poslušata včerajšno obsodbo.
Nhet Sok Heng/Eccc Handout

Posebno sodišče za Kambodžo (ECCC) je včeraj dva nekdanja voditelja Rdečih Kmerov obsodilo za kriva genocida. Gre za prvo obsodbo za genocid po skoraj štirih desetletjih, odkar je bil zrušen ultramaoistični režim Rdečih Kmerov, poroča britanska tiskovna agencija Reuters. Večina žrtev tega režima, ki je v državi vladal od leta 1975 do 1979, je umrla zaradi lakote, mučenja, izčrpanosti ali bolezni v delovnih taboriščih ali pa v množičnih pobojih. V času vladavine Rdečih Kmerov je umrla skoraj četrtina prebivalstva oziroma od 1,7 do 2,2 milijona ljudi.

Vnaprej določena usoda

Posebno sodišče za Kambodžo je 92-letnega Nuona Čeo, ki je bil desna roka voditelja gibanja Pola Pota in glavni ideolog tega izrojenega komunističnega režima, in 87-letnega Khieuja Samphana, ki je bil takratni voditelj države, obsodilo na dosmrtni zapor zaradi genocida nad muslimansko manjšino Čam in Vietnamci, piše nemška tiskovna agencija DPA. Pravzaprav obsojenca od leta 2014 že prestajata dosmrtni zapor zaradi zločinov proti človečnosti in drugih zločinov, piše slovenska tiskovna agencija STA. Ti so tudi v povezavi s prisilnimi evakuacijami ljudi iz prestolnice Phnom Penh po komunističnem prevzemu oblasti pod vodstvom Pola Pota leta 1975.
Pravniki že vrsto let razpravljajo, ali lahko grozodejstva Rdečih Kmerov označimo za genocid, saj je bila velika večina žrtev Kambodžanov. Sodišče je razsodilo, da so Rdeči Kmeri načrtno izbirali pripadnike manjšine Čam in Vietnamce, da bi ustvarili ateistično in homogeno družbo brez delitve na družbene razrede. Po besedah sodnika so genocid izvajali nad pripadniki manjšine Čam, Vietnamci in budisti. Pripadnike manjšine Čam so razselili po kmerskih vaseh, da bi razbili njihove skupnosti in jih popolnoma asimilirali med kamboško prebivalstvo. Veliko civilistov iz omenjene manjšine je bilo umorjenih. Na stotine vietnamskih vojakov in civilistov je bilo ubitih v zasliševalnem centru S-21, po tem ko so jih ure in ure mučili, da bi iz njih izsilili priznanje, da so vohuni. Usoda teh jetnikov je bila določena že vnaprej, saj so bili vsi usmrčeni.

Bolna in izčrpana

Branja obsodbe sta se udeležila tako Khieu Samphan kot Nuon Čea, ki je sodno dvorano zapustil po 40 minutah zaradi bolečin v hrbtu in je proces do konca spremljal iz svoje celice. Khieu Samphan, ki je bil videti slaboten in izčrpan, je stal s pomočjo paznikov, ko je sodnik prebral sodbo.
Sodišče, ki je bilo s pomočjo ZN ustanovljeno leta 2005, da bi kaznovali najbolj odgovorne za žrtve režima Rdečih Kmerov, je doslej obsodilo le tri osebe. Leta 2010 je na dosmrtno kazen obsodilo Kainga Guek Eava, vodjo centra S-21, kjer je bilo mučenih in ubitih več kot 14.000 ljudi. Dva druga voditelja Ta Mok in Ieng Sari sodbe sodišča nista dočakala in sta prej umrla. Pol Pot je umrl leta 1998.

Drugih pred sodišče ne bo

Direktor Kamboškega dokumentacijskega centra Juk Čang, ki raziskuje grozodejstva Rdečih Kmerov, je obsodbo pozdravil in dejal, da ima velik pomen za manjšine. Dodal je še, da za večino Kambodžanov ni tako pomembna obsodba za genocid, temveč potrditev kazni. "Zanje je najbolj pomembno, da bodo Rdeči Kmeri, ki so uničili na milijone življenj, v zaporu do smrti," je še dodal.
To je bil najverjetneje zadnji primer posebnega sodišča. Premier Hun Sen, nekdanji član gverile Rdečih Kmerov, je dejal, da ne bo dovolil, da bi se poleg peščice voditeljev pred sodiščem pojavili še drugi predstavniki Rdečih Kmerov. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta