(OD NAŠEGA POROČEVALCA) Strasbourg: "Danes žalujemo, a nič nas ne bo destabiliziralo"

Predbožična mora v Franciji. Dan po krvavem napadu na strasbourški božični tržnici, ko so bili ubiti trije ljudje in ranjenih dvanajst, se postavlja več vprašanj, kot najde odgovorov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Združeni proti barbarstvu, sporočajo prebivalci Strasbourga.
EPA

Sredino jutro je bilo v alzaški prestolnici hladno, vlažno in mračno. Noč je bila za večino domačinov in številnih turistov, ki Strasbourg že od nekdaj množično obiskujejo zaradi znamenitega božičnega sejma, ki datira celo v leto 1570, kratka, polna neizgovorljive tesnobe in vprašanj. A že kratek sprehod do središča mesta, ki je obkrožen z rečnimi kanali, je proti pričakovanjem postregel z videzom normalnosti. Javni promet, predvsem tramvaji in avtobusi, je deloval nemoteno, ljudje so pešačili in kolesarili v službe zunaj strogega mestnega centra.

Jutro po strelskem napadu v Strasbourgu
Uroš Esih
Cherif Chekkat

Dva obraza mesta

In ravno v ulici, v kateri se je začel brutalni napad v Strasbourgu rojenega 29-letnega domačina, ki je sejal grozo s pištolo in nožem, je bilo mogoče ujeti še posebne enote policije v polni opremi, ki so zapuščali še vedno zavarovano in blokirano območje v srcu turističnega Strasbourga.

"Za domačine je bil to velik šok. Prej smo napade spremljali v velikih in bolj znanih francoskih mestih, kot sta Pariz ali Nica, zdaj pa se je zgodil v majhnem Strasbourgu," sta zjutraj dejala redkobosedna moška. 
Uroš Esih
Središče Strasbourga danes.
Uroš Esih

"Danes žalujemo, jutri moramo zaživeti"

Mestna oblast z županom na čelu je sredi dneva stopila pred meščane z izrazito pomirjujočim sporočilom. Izkušeni župan Roland Ries je takoj poudaril, da se mora življenje vrniti v ustaljeni ritem. "Danes žalujemo, jutri se mora vrniti življenje v ustaljene tirnice. Znova bomo odprli božično tržnico in šole. Nič nas ne bo destabiliziralo," je bil odločen. Je pa župan jasno povedal, da komentiranje in javno polemiziranje o okoliščinah in razlogih za napad nista primerni. Pri tem je poudaril, da motiv napadalca za zdaj še ni znan, zato ga ni označil za terorista. Povedal je tudi, da so za vse, ki so bili prizadeti ob napadu, odprli center za psihološko pomoč. Člani županovega kabineta pa so novinarjem še dolgo po koncu županove uradne izjave umirjeno pojasnjevali okoliščine napada in tudi načrte, kako naj bi življenje v mestu teklo po napadu.
V mestni hiši so odprli tudi žalno knjigo, a vpisov vanjo v času našega zgodnjepopoldanskega obiska še ni bilo veliko. V mesto je takoj po napadu v torek prispel notranji minister Christophe Castaner, ki si je včeraj dopoldan ogledal prizorišče napada. Srečali smo ga, ko je okoli desete ure dopoldne v spremstvu sodelavcev in številnih policistov opravil hiter ogled lokacij, kjer je napadalec izpeljal svoj morilski pohod.
"Napadalci nas ne bodo ustrahovali, nisem prestrašen," je bil odločen starejši natakar v eni od turističnih restavracij, ki včeraj seveda ni privabila običajnega števila alzaške hrane lačnih turistov. Stoično je dodal, da terorizem ubija posel. Popoldne so se domačinom na ulici previdno pridružili še domačini, ki so bili nameščeni v središču mesta. Danes so bile v božični prestolnici Francije, ki je uradno žalovala, zastave pa so bile izobešene na pol droga, božične tržnice zaprte, zato tudi ni bilo reke enodnevnih turistov, ki v Strasbourg prihajajo z avtobusi. Tudi pred znamenito katedralo in v njej je bilo precej manj ljudi kot običajno. Redke turiste smo ujeli med ogledom božičnih jaslic v katedrali, tišino žalovanja in šoka po napadu pa je nevsiljivo prerezal čelist pred katedralo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta