Odštevanje ustavljeno: slabih 17 minut pred iztekom odštevanja vreme preprečilo vzlet rakete Falcon 9

Gregor Grosman Gregor Grosman
27.05.2020 20:30

Američani bi po devetih letih premora na ISS ponovno poleteli z lastnim vesoljskim plovilom. A vremenske razmere so vzlet zamaknile za tri dni. Novi poskus bo že v soboto, 30. maja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

22:22
Štirideset minut bo predvidoma trajalo, da z rakete izčrpajo tekoči kisik in bosta lahko astronavta zapustila plovilo Crew Dragon.
{twitter}https://twitter.com/NASA/status/1265739813837307906{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/SpaceX/status/1265739654810091520{/twitter}
22:17
Slabe vremenske razmere so ustavile odštevanje in preprečile današnji vzlet nosilne rakete Falcon 9, ki bi v plovilo Crew Dragon na ISS poneslo dva astronavta. Dvajset minut pred vzletom so meteorologi kontrolorje prosili za zamik vzleta za deset minut. Vendar to ni bilo mogoče. Falcon 9 danes ne bo poletel, je kontrola letenja odločila 16 minut in 57 sekund.
{twitter}https://twitter.com/SpaceX/status/1265732173681713152{/twitter}
V spletni anketi je sicer 86 odstotkov uporabnikov, ki na družbenih omrežjih v živo spremljajo dogajanje v Cape Canaveralu, odgovorilo, da bi poleteli v vesolje, če bi za to imeli priložnost. 
{embed_youtube}https://youtu.be/21X5lGlDOfg{/embed_youtube}
22:05
Današnji vzlet ima fiksno določeno okno za vzlet, kar pomeni, da odštevanja ni mogoče začasno ustaviti, počakati na izboljšanje vremenskih razmer in nadaljevati z odštevanjem. Nadomestno okno za vzlet v primeru današnje prekinitve izstrelitve je načrtovano za 30. maj. 19 ur bo Crew Dragon potrebovala do Mednarodne vesoljske postaje.
21:45

45 minut pred načrtovanim vzletom vreme (še) ni ustrezno, a odštevanje se nadaljuje

45 minut pred načrtovanim vzletom vreme (še) ni ustrezno, a odštevanje se nadaljuje. Most je odmaknjen, sistem za izhod v sili aktiviran, v kratkem se prične polnjenje goriva. Na Floridi sta tudi Donald Trump in prva dama Melania.

Ameriški predsednik Donald Trump v Air Force One leti preko izstrelišča Pad39A.
Reuters
Fotografi so že pred dnevi namestili daljinsko upravljane kamere in fotoaparate, s katerimi bodo spremljali vzlet.
Reuters

Elon Musk: Naredili smo vse, da zagotovimo varno vrnitev astronavtov

Nasa prek spleta v živo prenaša priprave na vzlet rakete SpaceX Falcon 9, s katero bosta v vesoljskem plovilu Crew Dragon na Mednarovno vesoljsko postajo poletela dva astronavta. Trenutno Američani na ISS ne morejo brez ruske pomoči. "To je začetek nove ere za Ameriko kot vodilno silo v vesolju," najavlja podpredsednik ZDA Mike Pence. Zadnji ameriški raketoplan je v vesolje poletel poleti leta 2011 iz Cape Canaverala, nato so jih predvsem zaradi astronomsko visokih stroškov upokojili. Posamezen polet jih je stal po 80 milijonov evrov. 

"Skoraj štiri leta smo potrebovali, da smo zasnovali vesoljsko obleko, ki lepo zgleda in je funkcionalna," je dejal Musk. "Veliko inovacij je bilo potrebnih. Resnično smo si želeli, da obleka zgleda dobro. Da bodo mladi rekli: 'Takšno uniformo želim nositi'".
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta