Odstopil še en minister. Kako je prišel do stanovanja v Zagrebu in nepremičnin na morju?

VČ, STA
15.07.2019 16:30

Premiki v hrvaški vladi zaradi afer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Plenković
EPA

Goran Marić (HDZ), hrvaški minister za državno premoženje, je danes odstopil. To je drugi odhod kakega ministra vlade Andreja Plenkovića v kratkem času, po tednih navajanja njegovih sumljivih, potencialno koruptivnih nepremičninskih poslov in nelogičnega povečanja premoženja je prvi odšel minister za upravo Lovro Kuščević. Tudi nad Marićem (in njegovo soprogo) visijo nepremičninske afere. Oba bivša ministra sta napovedala preselitev v poslanske klopi. 
Da je razlog za njegov odstop "nezaslišan pritisk na dostojanstvo, mir in integriteto moje družine", je Marić, ki naj bi bil v tožilski preiskavi, utemeljil svoj odstop. Prst je uperil v medije na dan, ko je brani hrvaški novičarski portal Index.hr objavil, da so teksti Indexa odnesli že skupno sedmega ministra. Marić vse očitke zavrača, medijem pa očita, da je postal moteč zaradi zakonov, ki da so jih pripravili, da bi ustavili "dosedanjo prakso odtujevanja in uničevanja državnega premoženja". Zatrdil je, da je pritiske trpel vsak dan svojega dveinpolletnega ministrskega mandata, a se je za odstop odločil predvsem zaradi "vznemirjanja družine". 
Sporna naj bi bila predvsem Marićeva vloga pri financiranju obnove frančiškanskega samostana v Zagrebu, ki je bil pred leti preoblikovan v študentski dom za revne študente. Minister naj bi bil v zameno za pomoč frančiškanom od Cerkve po ugodni ceni odkupil stanovanje v središču Zagreba in na ta način domnevno zlorabil položaj poslanca. Člane družine Marić in njihovo nekdanje podjetje so mediji povezovali tudi z domnevno sumljivo preprodajo drugih nepremičnih, večinoma na hrvaški obali. Zdaj že bivšega ministra so v medijih obtožili, da je bil v navzkrižju interesov tudi pri prodaji državnega premoženja v času, ko je že bil minister.
Na Hrvaškem ugibajo, ali bo Plenković do konca meseca zamenjal še štiri ali pet ministrov, predvsem tistih, ki jih bremenijo različne afere ali pa v vladi niso uspešni. Vse več je obenem pozivov, da bi bil čas za odhod njegove vlade v celoti.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta