(ODZIVI) Drapal: Niti ne gre več za to, kdo zmaga. Volitve so upor politični korektnosti

VČ, TOR
04.11.2020 16:55

Problem (volilnih anket, op. a.) je napaka v merilnem aparatu, še bolj pa izmuzljivost volivca, ki ne upa več priznati, kaj misli, pravi komunikator Andrej Drapal. Politolog Bernard Pesjak iz ZDA: Kampanja je bila primitivna na eni in na drugi strani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA
Bernard Pesjak
Tomaž Ranc

"Kampanja je bila primitivna in na eni in na drugi strani. Spletkarska, kar se tiče Demokratske stranke, kjer se mainstream establišment oklepa zadnje slamice in je ponovno izigral volivce, ki so bili prej pripravljeni dati glas Bernieu Sandersu, Elisabeth Warren ali celo Andrewu Yangu kot pa Bidenu in Kamali Harris, ki je bila primorana izstopiti že iz preliminarnih volitev (primaries), ker je praktično nihče ni podpiral. Od predsednika, kdorkoli že bo, ne pričakujem nobenih posebnih sprememb. Nadaljevanje iste politike favoriziranja elit in stiskanja ljudstva ter nadaljnje korake v temno in zastrašujočo prihodnost. Odločilna je bila nadvlada elite v demokratski stranki, ki favorizira korporacije in je ponovno ignorirala voljo ljudstva. Večina volivcev demokratov hoče bolj progresivno politiko," komentira politolog Bernard Pesjak, ki smo ga ujeli na Floridi, sicer pa živi v Alexandrii v zvezni državi Vigrinii in se ukvarja s prevajanjem, a ta hip zaradi koronavirusa prevaja 90 odstotkov manj kot običajno. 

Kavelj glasov po pošti?

"Niso preštete še vse glasovnice, a kaže, da je Trump še enkrat zmagal," je sredi srede ocenil dr. Jurij Toplak, ustavni pravnik z mariborske Alma Mater Europaea, poznavalec ameriškega volilnega sistema, ki je polovico letošnjega leta kot profesor preživel v Združenih državah Amerike. Opozarja na glasovanje po pošti in na izjavo Donalda Trumpa, da se ne sme več voliti, ko se volišča enkrat zaprejo. Torej da je, če kje še zdaj oddajajo izpolnjene glasovnice na pošto, prepozno in se ne bi smele več upoštevati. Predvsem v nekaterih zveznih državah, kjer so demokrati močnejši, so oblasti vsem volivcem glasovnico za predsedniške volitve 2020 poslale na dom. Razlog naj bi bila v glavnem koronadoba, a Toplak opozarja, da za temnopolte volivce velja, da ne gredo radi na volišče. 

Jurij Toplak: "Mnogi so dogodke odpovedali ali prestavljali, mi pa smo ga dali na splet. Gre za najpomembnejši mednarodni dogodek pravnih znanosti, kar jih je Slovenija kdaj imela."  
Sašo Bizjak

Nabiranje elektorskih glasov po ameriških zveznih državah spremlja iz ure v uro, in ko je preverjal okoli enih popoldan po našem času, se je samo Arizona, po elektorskih glasovih, odločila drugače kot pred štirimi leti, je ugotavljal, torej ne za Trumpa. No, malo pozneje že obrat in Biden v prednosti. "Če bo ostalo tako," pravi dr. Jurij Toplak, "bo Biden zmagal za dva elektorska glasova."

Ko intelektualistični mehurček poči

Andrej Drapal
Boris Vugrinec

"Volitve so mi pokazale, da se dogaja upor proti neki novi obliki (samo)cenzure, ki se nam je zgodila. Niti ne gre več za to, ali Trump ali Biden, niti ne gre več za to, koliko neumnosti izreče Trump in se to potem analizira. Vse to je bolj intelektualistični mehurček. Intelektualni svet je preveč racionalističen za to, kar vidimo. Gre za upor proti politični korektnosti, ki nima zveze z realnostjo," razmišlja komunikator Andrej Drapal. Problem (volilnih anket, op. a.) je po njegovem napaka v merilnem aparatu, še bolj pa izmuzljivost volivca, ki niti ne upa več priznati, da se strinja s to ali oni potezo, nazadnje pa je varno sam s seboj pred glasovalnim lističem. Okoliščine, ki da vplivajo na volivca, recimo zdaj korona, vse to so samo izgovori. V resnici gre za povsem bazične reči.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta