Orban ostro nad EPP: Skupina postaja "bolj liberalna, socialistična, levičarska in sredinska"

DR, STA
10.01.2020 10:42

Madžarski premier Viktor Orban je na četrtkovi novinarski konferenci v Budimpešti kritiziral sedanje usmeritve Evropske ljudske stranke, največje politične skupine v Evropskem parlamentu, in poudaril, da bo njegov Fidesz ostal znotraj EPP samo v primeru, če bo skupina spremenila svojo politično usmeritev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na več ur trajajoči novinarski konferenci je Orban po navedbah AFP britanskega ministrskega predsednika Borisa Johnsona označil za enega od najpogumnejših politikov.
Reuters

"EPP se krči, izgublja vpliv in položaj ter slabi," je na eni od svojih redkih novinarskih konferenc dejal Orban in dodal, da bo potrebna nova evropska, krščansko demokratska pobuda, če EPP ne bo spremenil svoje politične usmeritve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Sedanja usmeritev EPP je po oceni Orbana slaba, skupina pa postaja "bolj liberalna, socialistična, levičarska in sredinska". "Ne branimo in ohranjamo naših vrednot," je dodal.
"V evropski politiki bomo zagnali nekaj novega, s čimer bi uravnotežili (francoskega predsednika Emmanuela) Macrona in njegovo novo politično gibanje, potrebujemo nekaj (...) na desnici," je poudaril predsednik madžarske vlade. Kot je še dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, sam podpira ostrejšo migrantsko politiko, ki bo varovala nacionalno kulturo in identiteto držav članic Evropske unije.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta