Pacifik tako kisel, da razjeda oklepe rakovic, pojasnjuje slovenska znanstvenica za CNN

Gr. G.
04.02.2020 09:36
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Pacifik postaja vse bolj kisel, opozarjajo biologi, med njimi je tudi mikrobiologinja slovenskega rodu, prve živali, ki čutijo posledice spreminjanja njihovega življenjskega okolja, pa so raki, ki živijo v obalnem pasu, piše CNN. Kalifornijske žepaste rakovice so za komercialni ribolov izjemnega pomena, nižanje pH vrednosti morja pa povzroča razjedanje njihovega oklepa, medtem ko bolj kisla voda uničuje tudi njihova čutila, razkriva zadnja študija. Rezultati študije sicer niso presenečenje, tako strokovnjaki, vseeno pa so presenečeni nad hitrostjo sprememb, saj nihče ni pričakoval, da bodo tako hitro in tako močno prizadele morske prebivalce.
"Če so raki že danes tako prizadeti, moramo resnično biti bolj pozorni na vse dejavnike, ki vplivajo na prehransko verigo," je dejala dr. Nina Bednaršek, s kalifornijskega inštituta za raziskave morja SCCWRP, ki je iz mikrobiologije doktorirala na Univerzi v Ljubljani.
Izsledke raziskave, ki so jo financirali pri National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), so znanstveniki objavili v Science of the Total Environment. Kot vzrok za vse večjo kislost morja navajajo podatek, da oceani iz zraka absorbirajo vse večje količine ogljikovega dioksida, kar znižuje pH vrednost vode. Večja kislost morja pa spreminja obalni pas, sprošča se več hranljivih snovi, ki pospešujejo rast alg, dviguje se temperatura morja in povišuje količina soli, sporoča NOAA. Za mnoge rake in korale pa takšne spremenjene okoliščine pomenijo, da jim veliko težje zraste trden oklep. Brez tega pa so veliko bolj ranljivi. Biologi so opazili, da so prizadete generacije tudi nekoliko manjše. Takšen življenjski prostor ni primeren tudi za mnoge školjke in plankton, še opozarjajo morski biologi. Vse opisano pa mnoge druge živali potrebujejo za prehrano, ljudje pa tudi za ekonomsko stabilnost, dodaja CNN. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta