Palestinci zaradi "načrta stoletja" prekinjajo vse odnose z Izraelom in ZDA

STA, ZR
01.02.2020 17:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mahmud Abas 
EPA

Palestinski predsednik Mahmud Abas je sporočil, da Palestinci prekinjajo vse odnose z Izraelom in ZDA, vključno z varnostnim sodelovanjem. Za to se je odločil po predstavitvi ameriškega mirovnega načrta za Bližnji vzhod, ki ga podpira tudi Izrael. Države Arabske lige so načrt zavrnile.
"Obveščamo vas, da ne bo odnosov z vami (Izraelom) in Združenimi državami, vključno z varnostim sodelovanjem," je na izrednem zasedanju zunanjih ministrov držav Arabske lige v Kairu povedal Abas Dodal je, da je o tem obvestil izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in ameriško obveščevalno službo Cia.
Abas je povedal, da načrt ameriškega predsednika Donalda Trumpa pomeni "kršitev dogovorov", ki so jih Izrael in Palestinci podpisali leta 1993 v Oslu. Izrael je pozval, naj prevzame odgovornost kot okupacijska sila nad palestinskimi ozemlji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Napovedal je, da bodo Palestinci nadaljevali s svojim legitimnim bojem z miroljubnimi sredstvi.
O načrtu so v soboto v Kairu na izrednem zasedanju razpravljali zunanji ministri držav Arabske lige. V izjavi so zapisali, da "zavračajo ameriško-izraelski 'dogovor stoletja', saj ta ne spoštuje minimalnih pravic in prizadevanj palestinskega ljudstva". Arabske države z ameriško administracijo ne bodo sodelovale pri njegovem uresničevanju, so dodali. Vztrajali so pri rešitvi dveh držav, ki vključuje tudi palestinsko državo v okviru meja pred šestdnevno vojno leta 1967, v kateri si je Izrael priključil Zahodni breg in Gazo.
Generalni sekretar organizacije Ahmed Abul Gejt je poudaril, da bi ta načrt lahko vodil v apartheid. "Načrt vodi v stanje z eno državo, ki jo bosta sestavljala dva razreda državljanov, to je apartheid, v katerem bodo Palestinci drugorazredni državljani," je povedal na zasedanju. Ameriški načrt po njegovih besedah "ne prinaša stabilnosti ali miru, ampak seje semena za naslednjih sto let konflikta in trpljenja". "Strani morata sami s pogajanji doseči rešitev, ki jo bosta obe sprejeli," je poudaril Gejt.
"Načrt stoletja", ki ga je Trump ta teden predstavil v Beli hiši skupaj z Netanjahujem, predvideva izraelsko priključitev judovskih naselbin in doline reke Jordan na okupiranem Zahodnem bregu. Jeruzalem bi ostal nedeljiva prestolnica Izraela. Hkrati predvideva ustanovitev palestinske države s prestolnico v delu Vzhodnega Jeruzalema. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta