Papež želi v prizadevanjih za mir v Ukrajini obiskati Moskvo

STA
04.07.2022 13:27

Doslej še noben papež ni obiskal Moskve, papež Frančišek pa je večkrat obsodil rusko invazijo Ukrajine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Papež Frančišek je v ekskluzivnem pogovoru za agencijo Reuters povedal, da želi obiskati Moskvo in Kijev, da bi prispeval k miru v Ukrajini. Zanikal je poročanje medijev, da namerava kmalu odstopiti. Konec meseca bo predvidoma obiskal Kanado, zatem pa upa, da bo lahko čim prej obiskal prestolnici Ukrajine in Rusije.

Papež, ki je v juniju že potrdil pripravljenost na potovanje v Kijev, je povedal, da je vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin v stikih z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom o morebitnem obisku Moskve.

Prvi znaki niso bili dobri, saj doslej še noben papež ni obiskal Moskve, papež Frančišek pa je večkrat obsodil rusko invazijo Ukrajine. V četrtek je Moskvo eksplicitno obtožil, da izvaja kruto in nesmiselno agresivno vojno, poroča Reuters na svoji spletni strani.

Profimedia

Papež je povedal, da jim je Moskva, ko so se pred meseci prvič pozanimali o možnostih za obisk, odgovorila, da ni pravi čas. Namignil je, da se je sedaj morda kaj spremenilo.

"Rad bi šel v Ukrajino, najprej pa sem želel v Moskvo. O tem smo izmenjali sporočila, ker sem mislil, da če bi mi ruski predsednik dal majhno okno, da služim miru ...," je povedal.

Kot je dejal, je sedaj to mogoče. "Ko se bom vrnil iz Kanade, je mogoče, da bom uspel iti v Ukrajino," je pojasnil, a dodal, da si želi predvsem obiskati Rusijo, "da bi lahko kako pomagal".

V ekskluzivnem 90-minutnem sobotnem pogovoru v svoji vatikanski rezidenci je zavrnil poročanje medijev, da namerava kmalu odstopiti. Z nasmehom je dejal, da mu to ni nikoli prišlo na misel, a ponovil, da bo to storil, če zaradi zdravja ne bo več mogel voditi Cerkve. Zavrnil je tudi informacije, da boleha za rakom z besedami, da mu "zdravniki o tem niso ničesar povedali".

Profimedia

Prvič je govoril o stanju svojega desnega kolena, zaradi težav s katerim je moral odpovedati več obveznosti, tudi obisk v Afriki. To je obžaloval. Povedal je, da je utrpel "manjši zlom" v kolenu, ko je naredil napačen korak, medtem ko je bila vez vneta. Sedaj je dobro in počasi okreva.

Afriško turnejo v DR Kongo in Južni Sudan bi moral začeti ravno v soboto, a jo je bil primoran odpovedati. Zdravniki so mu namreč dejali, da bo morda moral odpovedati tudi potovanje v Kanado, ki je predvideno od 24. do 30. julija, če ne bo pristal na dodatno 20-dnevno terapijo kolena in počitek, poroča Reuters.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta