Parada ponosa v Budimpešti: Rekordna udeležba na shodu

Orbanova vlada ne misli koristiti denarja za okrevanje, če ga bo evropska komisija pogojevala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tisoči pod mavrično zastavo na mostu čez Donavo v Budimpešti 
Reuters

Več tisoč ljudi se je v Budimpešti udeležilo sobotne parade ponosa, piše slovenska tiskovna agencija. Podprli so skupnost LGBTIQ in protestirali proti novemu madžarskemu zakonu, ki v veliki meri omejuje razpravo o vprašanjih, povezanih s skupnostjo LGBTIQ. Zakon v šolah prepoveduje izobraževalne programe, katerih namen je ozaveščanje glede skupnosti LGBTIQ. Predvideva tudi prepoved knjig, filmov in drugih vsebin za otroke in najstnike, ki vključujejo spolne identitete, ki predstavljajo odklon od heteroseksualnosti, ter omembe možnosti spremembe spola.

"To ni nič drugega kot diverzija, ki skuša raztrgati državo. To je provokacija zaradi volitev," je dejala ena od udeleženk parade. Sporni zakon je označila za orodje kampanje. Parlamentarne volitve na Madžarskem bodo sicer šele prihodnje leto. Na shodu, ki je bil hkrati slavje in protest, naj bi se bilo po podatkih madžarskega socialdemokratskega časnika Napszava zbralo rekordnih 30 tisoč ljudi. "Prišel je čas, da prevzemamo nazaj nadzor nad našo prihodnostjo! Moramo jim pokazati, da ne bomo obupali in da ne bomo sprejeli, da se z osebami LGBTIQ ravna kot z drugorazrednimi državljani," so ob tem na facebooku sporočili organizatorji.

Madžarski premier Viktor Orban, ki je na oblasti od leta 2010, postaja vse bolj radikalen v socialnih politikah, to radikalnost pa predstavlja kot boj za zaščito tradicionalnih krščanskih vrednot pred zahodnim liberalizmom, navaja britanska tiskovna agencija Reuters. Evropska komisija je zaradi novega zakona, ki je začel veljati ta mesec, zoper Orbanovo vlado sprožila tožbo, češ da je diskriminatoren in da krši evropske vrednote strpnosti in svobode posameznika. Premier Orban je v odgovor na pritiske iz Bruslja minuli teden napovedal, da bo v obrambo zakona, ki da ščiti otroke, pripravil referendum.

Organizatorji parade ponosa so podpornike pozvali, naj se zoperstavijo sovraštvu in se uprejo poskusom ustrahovanja pripadnikov skupnosti LGBTIQ. "Nedavno dogajanje je bilo za skupnost LGBTIQ zelo zahtevno, boleče in zastrašujoče," so organizatorji sporočili v izjavi. Pred budimpeško parado ponosa je dvanajst tujih kulturnih ustanov in 30 veleposlaništev na Madžarskem, vključno z ZDA, Veliko Britanijo in Nemčijo, objavilo skupno izjavo v podporo paradi ponosa v Budimpešti in skupnosti LGBTIQ na Madžarskem. V pismu se zavzemajo za njihove pravice glede enakopravnosti in nediskriminacije, svobode izražanja in mirnega zborovanja. Pismo so veleposlaništva in institucije objavili na svoji spletni strani, med podpisniki pa ni Slovenije.

Medtem je Madžarska sprejela odločitev, da ne bo koristila sredstev iz sklada EU za okrevanje, če bo to pogojeno z njenim odstopom od nedavno sprejetega zakona, ki omejuje širjenje vsebin o skupnosti LGBTIQ med mladimi. Ustrezen odlok so v petek zvečer objavili v uradnem listu, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Prav zdaj namreč teče postopek, v katerem evropska komisija potrjuje načrte držav članic za okrevanje. Ti načrti so podlaga za koriščenje sredstev iz sklada EU za okrevanje po pandemiji. Madžarskega načrta komisija še ni odobrila. Kot piše v odloku Orbanove vlade, komisija odlaga odobritev načrta "zaradi političnega zavračanja nacionalne zakonodaje o zaščiti otrok". Madžarska bo tako sprejela le dogovor, v katerem ji evropska komisija ne bo vsiljevala pogojev, ki za druge države članice ne veljajo.

Iz sklada za okrevanje naj bi sicer Madžarski pripadlo okoli 7,2 milijarde evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta