Plenkovića izziva desna struja

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
03.02.2020 15:29

Prvi je kandidaturo za predsednika HDZ napovedal Mirko Kovač, ki si bo prizadeval za "zasuk stranke v desno".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hrvaški premier Zoran Plenković bi lahko kmalu pozabil, kakšen je občutek zmagoslavja: slab rezultat HDZ na lanskih evropskih volitvah, poraz kandidatke HDZ, hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, na nedavnih predsedniških volitvah ...
Reuters

Medtem ko je po anketi agencije Ipsos najpopularnejši hrvaški politik novoizvoljeni predsednik Zoran Milanović, pozitivno oceno mu je dalo 51 odstotkov vprašanih, se v vladajoči in največji hrvaški stranki HDZ pripravljajo na znotrajstrankarske volitve.
Novo vodstvo, to je predsednika in njegovega namestnika ter štiri podpredsednike, bodo v HDZ volili 15. marca, morebitni drugi krog za predsednika stranke pa naj bi bil 22. marca, je potrdil predsednik sabora in generalni sekretar stranke Gordan Jandroković. Volitve po načelu en član - en glas bodo razpisali predvidoma v petek. Nato bodo potencialni kandidati imeli 15 dni časa, da za predsedniško kandidaturo zberejo najmanj pet odstotkov podpisov vseh članov stranke, za podpredsedniško pa po tri odstotke. Pred štirimi leti je imelo volilno pravico približno 208 tisoč članov HDZ, ki so vsaj zadnjega pol leta redno plačevali mesečno članarino. Za letošnjo kandidaturo za predsednika HDZ bo tako morda treba zbrati celo več kot 10 tisoč podpisov. To je več, kot je bilo treba imeti podpisov za kandidaturo na volitvah predsednika države konec lanskega leta.

Zamere premierju Plenkoviću

Prvi je kandidaturo za predsednika HDZ napovedal Miro Kovač, ki se ga spomnimo kot hrvaškega zunanjega ministra v vladi Tihomirja Oreškovića med januarjem in oktobrom 2016. Ta 51-letni zgodovinar in diplomat bo na mestu predsednika stranke izzval premiera Andreja Plenkovića.

Miro Kovač
Robert Balen

Alternativni trojni pakt

Poleg poslanca Mira Kovača je za njegovega namestnika uradno kandidaturo napovedal še desničarski župan Vukovarja Ivan Penava, ki se je bil "proslavil" z nasprotovanjem cirilici v svojem mestu, za podpredsednika pa naj bi se iz te družbe potegoval poslanec Davor Ivo Stier, ki je ljubljenec dogmatske struje v hrvaški katoliški cerkvi. Na nedavni tiskovni konferenci v Zagrebu je ta "alternativni trojni pakt", kot so ga imenovali v Jutarnjem listu, napovedal odprtje dialoga v stranki, a tudi z državljani in državljanskimi pobudami, ki jih je aktualno vodstvo ignoriralo. "Ne smemo biti v spopadu s svojimi člani in simpatizerji, ki imajo tradicionalna domoljubna stališča," je ob tem povedal Kovač. Obljubil je vrnitev stranke v tirnice, ki jih je zastavil prvi hrvaški predsednik in predsednik HDZ Franjo Tuđman, in prizadevanje za "zasuk" v vodenju politike HDZ. Vsi trije so tudi menili, da so naravni zavezniki HDZ bolj v desnem političnem spektru. "Naša glavna politična tekmeca sta SDP in levica, to določa način in smer, v katero želimo voditi HDZ," je povedal Stier, ki sicer velja za enega izmed ideologov stranke.
Pred objavo prvih kandidatur so na Hrvaškem pričakovali, da bo Plenković znova dobil zaupanje članov HDZ, ne glede na protikandidata, saj ga vendar podpira kar največji del strankinega establišmenta. Ta je prek stranke tudi debelo prisoten v državnem aparatu in vsaka zamenjava bi ogrozila te njegove pozicije. Hrvaška sedaj v prvem polletju predseduje Svetu Evropske unije in prevladuje prepričanje, da bi novi Plenkovićev mandat na čelu HDZ stranki omogočil zmago na letošnjih rednih parlamentarnih volitvah, ki naj bi bile jeseni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta