Po Afriki se širi smrtonosen in zelo nalezljiv virus, cepivo zanj ne obstaja

Va
29.03.2023 15:50

Marburg sodi v isto vrsto virusov kot ebola. Prenaša se s telesnimi tekočinami in tudi prek stika s kontaminiranimi predmeti, ne pa po zraku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Februarja so razglasili epidemijo v Ekvatorialni Gvineji na zahodu Afrike, zdaj so prve primere potrdili na afriškem vzhodu, v Tanzaniji. Marburg velja za enega najsmrtonosnejših virusov, obenem je tudi zelo nalezljiv.  

V Gvineji so imeli najmanj devet primerov, sedem se jih je končalo s smrtjo, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije pa je marburg povzročil smrt 20 obolelih, je objavil Dnevnik.hr. Od osem do zdaj uradno obolelih v Tanzaniji jih je pet umrlo, več kot 160 ljudi, ki so prišli v stik z okuženimi, je v karanteni.   

Marburg sodi v isto vrsto virusov kot ebola. Na človeka je preskočil z netopirjev, podobno kot se ocenjuje za covid-19, s tem, da je še veliko bolj nalezljiv in smrtonosen. V dozdajšnjih epidemijah je bila smrtnost zaradi marburga skoraj 90-odstotna, v povprečju je pri 50 odstotkih.

Prenaša se s telesnimi tekočinami in tudi prek stika s kontaminiranimi predmeti, ne pa po zraku. Nekoliko lažje naj bi bilo ta virus kontrolirati zato, ker so simptomi zelo očitni. Običajno se pojavijo znenada. Oboleli ima visoko temperaturo, glavobol, bolečine v mišicah. Pojavijo se bolečine v trebuhu, krči, bruhanje pa tudi krvavitve - iz nosu, oči, dlesni. Sledovi krvi se pojavijo v urinu in blatu. Zaradi velikih izgub krvi lahko nastopita celo šok in smrt.    

 Virus marburg so odkrili leta 1967, ko je epidemija sočasno prizadela Nemčijo in Srbijo. Zadnja epidemija pred letošnjimi primeri, za zdaj omejenimi na dve afriški državi, je bila lanska v Gani.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta