Po eboli V Afriki udaril še bolj smrtonosni virus marburg

DR
18.02.2023 05:00

Po Ekvatorialni Gvineji izbruh smrtonosnega virusa tudi v Kamerunu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Gvineji so bili močno na udaru ebole, zdaj jim grozi nova epidemija smrtonosnega virusa.
Reuters

Samo nekaj dni po tem, ko so v Ekvatorialni Gvineji potrdili prvi izbruh virusa marburg, so o dveh primerih okužbe z njim poročali tudi iz sosednjega Kameruna, poroča revija New Scientist. Pri nedavno preminulem človeku je namreč test pokazal pozitiven rezultat. To je prvi izbruh tega močno nalezljivega virusa po juniju 2022, ko so zdravstveni delavci v Gani potrdili tri primere.

Pristojni funkcionarji domnevajo, da je zaradi tega virusa v Ekvatorialni Gvineji, ki jo je pred slabim desetletjem močno prizadel virus ebola, umrlo že najmanj osem ljudi. Zaradi njega jih je najverjetneje zbolelo še šestnajst, saj so se pri njih pojavili značilni simptomi, kot so močno povišana telesna temperatura, utrujenost in bruhanje s prisotnostjo krvi. Vsem ljudem, ki so bili v stiku z okuženimi, so odredili osamitev na domu, je na izrednem zasedanju Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) povedal njen generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Po zaslugi hitrega in odločnega odziva oblasti v Ekvatorialni Gvineji in takojšnje potrditve prvih primerov bolezni že s polno paro ukrepamo, da bi rešili čim več življenj in čim prej ustavili širjenje virusa," je na izrednem zasedanju povedala Matshidiso Moeti, direktorica WHO za Afriko. WHO sodeluje z vlado Ekvatorialne Gvineje pri odzivanju na izbruh virusa in je v državo že napotila svoje strokovnjake za epidemiologijo, klinično nego in preprečevanje bolezni. Hkrati pomaga funkcionarjem v Kamerunu in Gabonu pri pripravah na zgodnje odkrivanje okužb z virusom marburg, izoliranje okuženih ljudi in tistih, ki so bili v stiku z njimi, ter zdravljenje obolelih.

Približno 50 odstotkov okuženih umre, čeprav lahko stopnje umrljivosti variirajo od 24 do 88 odstotkov, odvisno od seva virusa. Virus marburg spada v isto družino virusov kot ebola in povzroča tudi podobne simptome. Med njimi so huda utrujenost, glavobol in krvavitve. Teden dni po prvih znakih bolezni se običajno pojavijo hude krvavitve. Pacienti bruhajo in imajo drisko s prisotnostjo krvi. Pogoste so tudi krvavitve iz nosu, dlesni in vagine. Izbruhi so običajni tedaj, ko se nekdo z virusom marburg okuži zaradi daljše izpostavljenosti sadjejedim netopirjem, navadno v jamah ali rudnikih. Nato se virus prenaša s človeka na človeka z neposrednim stikom s telesnimi tekočinami ali okuženimi površinami. Virus se na srečo ne prenaša po zraku. "Med najbolj ogroženimi so družinski člani in bolnišnično osebje, ki skrbi za paciente, okužene z virusom marburg," pojasnjuje Harish Moorjani iz zdravstvene organizacije Northwell Health v New Yorku. Tveganje, da bi se virus razširil v države zunaj Afrike, je po besedah Moorjanija izredno majhno.

Za zdaj proti virusu marburg nimamo ne cepiva ne odobrenih zdravil. Toda pokazalo se je, da se možnost preživetja precej poveča, če oboleli ves čas uživa dovolj tekočine ali prejema infuzijsko tekočino. Udeleženci so na izrednem zasedanju WHO govorili tudi o morebitnih kandidatih za cepivo in tri farmacevtska podjetja so že sporočila, da bi lahko proizvedla dovolj odmerkov za testiranje cepiv med sedanjim izbruhom. WHO in funkcionarji iz Ekvatorialne Gvineje razpravljajo tudi o morebitnem testiranju eksperimentalnih zdravil v tej regiji. "Odločitev o testiranju cepiv in zdravil proti virusu marburg bodo sprejeli oblasti in raziskovalci v Ekvatorialni Gvineji. Medtem bo WHO sestavila odbor za prednostno razvrščanje cepiv, da bi identificirali kandidate za cepiva, ki naj bi jih ovrednotili med prvimi, ter sprejeli ukrepe za njihovo morebitno testiranje," je še povedal Ghebreyesus.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta