(PO EVROPSKIH VOLITVAH) Novi Juncker utegne postati Barnier

Darja Kocbek Darja Kocbek
28.05.2019 18:38

Pogajanja o novem predsedniku Evropske komisije bodo v glavnem potekala za zaprtimi vrati, pravi analitik bruseljskega inštituta European Policy Centre (EPC) Paul Butcher.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Brez največjih političnih družin, ki sta Evropska ljudska stranka (EPP) in socialni demokrati (S&D), v Evropskem parlamentu ni mogoče oblikovati večine. Najbrž jo bosta oblikovali skupaj z liberalci (ALDE), mora tudi Zelenimi. To bo zelo široka in tudi zahtevna koalicija, je v pogovoru za Večer pojasnil analitik bruseljskega inštituta European Policy Centre (EPC) Paul Butcher. Ob tem je spomnil, da za razliko od nacionalnih parlamentov politične družine v Evropskem parlamentu oblikujejo koalicije za posamezne zadeve, ko poslanci o njih odločajo. Prva zadeva, za katero bo treba oblikovati koalicijo z večino glasov poslancev, bo odločanje o predsedniku Evropske komisije in nato o novem kolegiju evropskih komisarjev.

Paul Butcher 
Epc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta