Po pokolu na osnovni šoli v Teksasu: Je policija zatajila? Ameriški mediji poročajo, da je umrl mož ene od ubitih učiteljic

STA, Va
26.05.2022 19:34

Prvi klic na pomoč je prišel malo pred poldnevom po krajevnem času, policisti pa so Salvadorja Ramosa ubili šele uro in pol kasneje, okoli 13. ure, potem ko je ubil 19 otrok in dve učiteljici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Predstavnik teksaškega ministrstva za javno varnost Steven McCraw je medijem povedal, da so odgovorni očitno zatajili, ker niso preprečili množičnega pokola na osnovni šoli v kraju Uvalde zahodno od San Antonia, vendar pa je zagotovil, da so policisti, ki so se odzvali, tvegali življenje in rešili druge otroke, s tem ko so strelca držali v šahu za barikadami. 

Ogorčeni starši so od policije več kot uro zaman zahtevali, naj posreduje in reši otroke, na katere je streljal 18-letni Salvador Ramos. Nekateri so bili celo pripravljeni vzeti zadeve v svoje roke in posredovati sami, a so jim policisti to onemogočili.

Ramos je z napadom v osnovni šoli Robb v kraju Uvalde začel malo pred poldnevom po krajevnem času, ko je tudi prišel prvi klic na številko za nujne primere. Policisti so ga ustrelili in ubili šele uro in pol kasneje, okoli 13. ure, potem ko je ubil 19 otrok, mlajših od 11 let, in dve učiteljici.

Kdo je morilec s teksaške šole? Na instagramu je objavil fotografijo pušk in pripisal, da ima skrivnost

Teksaška policija je uvodoma dajala nejasne izjave, kdo je dejansko vdrl v šolsko poslopje in ustrelil morilca. Zdaj je jasno, da je Ramos doma najprej ustrelil babico, ki se je uspela z okrvavljeno glavo privleči iz hiše in sosedu povedati, kaj je storil vnuk. Odpeljali so jo v bolnišnico in vse kaže, da bo preživela. Potem ko je z avtomobilom ob šoli zapeljal v jarek, sta bila za njim že dva policista, na katera je streljal in ju ranil. Nato je odšel v šolo, ki ima sicer zaposlene oborožene varnostnike, si izbral učilnico četrtega razreda, zaklenil vrata in jih zabarikadiral ter začel pobijati otroke.

Številne policijske enote so bile medtem pred šolo in so kovale načrt za napad, medtem ko so postajali prisotni starši in sosedje vse bolj jezni in obupani. V šolo je na koncu vdrl pripadnik mejne policije, ki ni več želel čakati. Ali je bil sam ali skupaj s kolegi, še ni jasno. Menda je trajalo kar nekaj časa, da so našli ključ od vrat učilnice.

EPA

Zadnji v vrsti strelskih pokolov na šolah in drugje po ZDA odpira stara vprašanja o tem, kaj je narobe z družbo, v kateri lahko mladoletnik do orožja pride lažje kot do cigaret in piva, pri čemer niti še nima volilne pravice. Republikanski politiki znova vlečejo na dan vse mogoče teorije, pri čemer orožja načeloma ne omenjajo ali ga celo branijo. Dejstvo je, da ima vsaka družba po svetu neki delež mladih fantov, ki imajo težave, so neprilagojeni, zavedeni z vsebinami na internetu, živijo v razbitih družinah in podobno, a nikjer na svetu ti do orožja ne pridejo tako zlahka kot v ZDA.

Aktivisti za protiorožarsko zakonodajo na Kapitolu v Washingtonu dan po tragediji v Teksasu. 
EPA

Republikanski politiki, tudi guverner Teksasa Greg Abbott, po pokolu izražajo začudenje, da se lahko kaj takega sploh zgodi, a že naslednji dan potujejo na letno skupščino Nacionalne orožarske zveze (NRA), kjer glasno obljubljajo, da bodo do zadnjega diha branili pravico do orožja. V petek se v Houstonu začenja eno takih zborovanj, prišel naj bi tudi bivši predsednik ZDA Donald Trump.

Še posebej glasen je republikanski kongresnik slovenskega rodu iz Arizone Paul Gosar, ki se ponaša s slovenskim državnim odlikovanjem. Po njegovem je vzrok za pokol to, da je strelec nezakoniti priseljenec, transseksualec in levičar, čeprav je bil Ramos ameriški državljan, rojen v ZDA, brez zgodovine duševnih motenj, o njegovih političnih prepričanjih pa ni nobenih dokazov.

Medtem so še en domnevni napad preprečili v sredo v šolskem okrožju Donna na skrajnem jugozahodu Teksasa ob mehiški meji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta