Podsekretar Združenih narodov: Afganistanska veja Islamske države predstavlja veliko teroristično grožnjo za Evropo

STA, Va
08.08.2024 19:55

Okrepila je novačenje in obstaja tveganje, da bi lahko izvedla teroristične napade v tujini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres in generalni podsekretar za boj proti terorizmu Vladimir Voronkov. 
Profimedia

Afganistanska veja povečuje svoje finančne in logistične zmogljivosti ter krepi novačenje, je danes dejal generalni podsekretar Združenih narodov za boj proti terorizmu Vladimir Voronkov. Opozoril je tudi na vzpon Islamske države na Bližnjem vzhodu in Afriki.

"ISIL-K je v zadnjih šestih mesecih izboljšala svoje finančne in logistične zmogljivosti, med drugim je za podporo izkoristila afganistansko in srednjeazijsko diasporo," je povedal Voronkov. Poudaril je, da je afganistanska veja okrepila novačenje, in opozoril na tveganje, da bi lahko izvedla teroristične napade v tujini.

Prav tako je opozoril na ponovni vzpon Islamske države drugod na Bližnjem vzhodu ter na poslabšanje razmer v Afriki, kjer sta Zahodnoafriška provinca Islamske države in sahelska veja Islamske države razširili in utrdili svoja območja delovanja.

"Če bosta ti skupini razširili svoj vpliv, bi lahko pod njun dejanski nadzor prišlo obsežno ozemlje, ki se razteza od Malija do severne Nigerije," je nadaljeval in spomnil tudi na vse pogostejše napade z Islamsko državo povezanih skupin v Mozambiku, Demokratični republiki Kongo in Somaliji.

Tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v julijskem poročilu mednarodno skupnost pozval, naj se združi in prepreči, da bi Afganistan ponovno postal žarišče terorističnih dejavnosti.

ISIL-K oziroma ISIS-K pomeni Islamska država Khorasan. Gre za vejo te teroristične skupine, ki deluje predvsem v Afganistanu. Skupina je prevzela odgovornost za marčevski napad na koncertno dvorano v bližini Moskve, v katerem je bilo ubitih 145 ljudi.

Z Islamsko državo pa naj bi bil povezan tudi osumljenec, ki so ga v sredo aretirali v Avstriji in naj bi bil načrtoval napad na koncertu pevke Taylor Swift na Dunaju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta