Pol leta pred olimpijskimi igrami Francozi pesimistični in to je razlog ...

STA, A.L.
24.01.2024 09:56

Podrobnosti o načrtovanih varnostnih ukrepih so pospremile trditve, da se bodo nekateri deli mesta soočili z zaporami, primerljivimi s tistimi iz časa pandemije koronavirusa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pozitivni ostajajo v organizacijskem komiteju.
Reuters

Politična prerekanja, nenehno godrnjanje okrog cen vstopnic in motnje v vsakdanjem življenju kvarijo razpoloženje med pripravami na olimpijske igre v Parizu, za kar organizatorji krivijo tipični francoski pesimizem, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Odštevanje do iger je že v zaključni fazi. V petek bo do iger še natančno šest mesecev, vzdušje v Parizu pa je v tem trenutku nekoliko pokvarjeno, za kar so poskrbele objave novic v povezavi z igrami, ki si jih bo v živo ogledalo več milijon ljudi, na malih zaslonih pa več milijard.

Decembra je številne Parižane vznejevoljila novica, da naj bi se cene vozovnic za mestni prevoz podvojile in da naj bi med igrami delali od doma, da bi sprostili sedeže v podzemnih železnicah in na avtobusih.

Podrobnosti o načrtovanih varnostnih ukrepih pa so pospremile trditve, da se bodo nekateri deli mesta soočili z zaporami, primerljivimi s tistimi iz časa pandemije koronavirusa. Vznemirja tudi novica o vplivu novega sodniškega stolpa na okolje na prizorišču za deskanje v idilični Francoski Polineziji.

Pozitivni ostajajo v organizacijskem komiteju

K enotnosti in pozitivnemu vzdušju pa svojega ni prispevala niti politika, saj so se mestne in državne oblasti, ki prihajajo iz nasprotnih političnih polov, javno prepirale, potem ko je županja Anne Hidalgo napovedala, da načrtovane potrebne spremembe v mestni prometni infrastrukturi ne bodo pravočasno pripravljene.

Francosko združenje lastnikov hotelov in restavracij je v začetku tega meseca podalo nenavadno izjavo, v kateri je obsodilo francoske politike zaradi "vznemirjajočih" novic, ki jih širijo v zvezi z igrami in pozvalo, naj politiki stopijo skupaj in pomagajo pri ustvarjanju pozitivne atmosfere.

Pričakovana je nejevolja v zvezi z gradbišči, ki ovirajo promet v mestu. Še bolj pa so Parižane razburile cene vstopnic za ogled iger, ki bodo najdražje v zgodovini iger. Cene je javno kritiziral tudi predsednik Svetovne atletike Sebastian Coe, glavni organizator olimpijskih iger v Londonu 2012, ki je izrazil strah, da si navijači in sorodniki številnih atletov "Pariza" ne bodo mogli privoščiti.

Pozitivni ostajajo v organizacijskem komiteju. Tam so prepričani, da bodo povezave med športom in mestnimi znamenitostmi, kot so odbojka na mivki pred Eifflovim stolpom, plavanje v reki Seni ali maraton po legendarnih ulicah francoske prestolnice, atrakcije, ki bodo dvignile razpoloženje.

Organizatorji zato opozarjajo, da razpoloženje medijev, ki lovijo branost novic in razprava na političnem parketu ne odražata širšega javnega mnenja. Zadnja raziskava za francoski RTL je namreč pokazala, da iger še vedno podpira 65 odstotkov vprašanih, kar je 11 odstotkov manj kot pred dvema letoma, a še vedno je podpora dvotretjinska. V prestolnici jih podpira več kot polovica vprašanih.

Francozi najbolj nervozni zaradi morebitnih varnostnih težav

Organizatorji ob tem izpostavljajo, da bo infrastruktura pripravljena pravočasno, saj je večina tekmovališč že urejenih, pa tudi finančni načrt ne bo presežen. Verjamejo, da bo pravočasno urejena tudi prometna infrastruktura.

"Francija je pripravljena na olimpijske igre ... Toda glede na mračno razpoloženje v državi in njene nepriljubljene voditelje ni znakov ljudske gorečnosti," je meni prvi mož OK Tony Estanguet. "Radi gledamo, kaj ne gre dobro, osredotočamo se na naše šibke točke, medtem ko nekatere države rade poudarjajo svoje kvalitete in prednosti," je v pogovoru za nacionalni radio še povedal nekdanji šampion in trikratni olimpijski prvak v kanuju na divjih vodah.

Pesimizem pa ima po mnenju Jennifer Minner z univerze Cornell tudi znanstveno podlago in je pričakovan. "Ugotovila sem, da pesimizem ni nenavaden tik pred uprizoritvijo 'mega' dogodkov, še posebej, ko realnost gostovanja postane bolj očitna," je povedala za AFP.

Zaskrbljenost zaradi uspešnosti je naravna za vsakega gostitelja olimpijskih iger, ko se pripravlja, da bo preostalemu planetu pokazal najboljše. Raziskave pa kažejo, da so Francozi najbolj nervozni zaradi morebitnih varnostnih težav, zlasti na spektakularnem odprtju iger. In prav začetek iger naj bi razpoloženje spet močno spremenil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta