Politična kriza na Hrvaškem: Maske, pijanci in ples vampirjev

Jon Knez Jon Knez
17.03.2024 18:25

Visoke napetosti pri sosedih: Milanović napoveduje očiščenje, Andrej Plenković pa na kongresu HDZ podcenjevalno o opoziciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milanović je napovedal grobo kampanjo.
Profimedia

Hrvaški premier Andrej Plenković je o petkovi napovedi hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, da bo na prihajajočih volitvah čez en mesec kandidat opozicijske SDP za novega mandatarja dejal, da je to sijajna novica, saj da so končno maske padle in se vidi, kdo je ves čas vodja opozicije. Na včerajšnjem kongresu vladajoče HDZv dvorani Lisinski v Zagrebu je poudaril, da je Milanovićeva odločitev dala dvoje sporočil - da Peđa Grbin ni predsednik SDP in da Milanović ni predsednik republike. "Glede na rezultate vlade oni niso naši politični konkurenti. Poskušal sem razumeti Milanovićevo izjavo, da smo kot država v katastrofalnem položaju," je dejal in nanizal uspešno izvedene projekte vlade: "To govorim, da bi razumeli, da opozicija nima argumentov. Vsa dejstva govorijo nam v prid, nimamo slabih točk. Milanovićeva vlada je bila najslabša v zgodovini. Kampanja bo priložnost, da se državljani odločijo, če želijo dati glas tistim, ki niso imeli rezultatov, ali nam, ki smo v osmih letih rešili vse probleme in Hrvaški nudimo perspektivo."

Milanović se je nato najprej oglasil na facebooku, nato pa z monologom pred kamerami ob obisku Lipovljanov. Kongres HDZ je označil za ples vampirjev in sarkastično vprašal Interpol, zakaj jih niso vseh skupaj aretirali. Ponovil je, da ne bo odstopil kot predsednik in da bo kandidiral ne glede na odločitev ustavnega sodišča, ki da izvršuje ukaze strahopetca Plenkovića. "Ni pomembno, kaj meni sodišče. Lahko presodijo karkoli, ampak jaz bom kandidat za premierja. Če bi odstopil zdaj, bi HDZ imel vso oblast v državi," je dejal. O izjavi Vladimirja Šeksa, nekdanjega predsednika sabora in člana HDZ, da mora Milanović nemudoma odstopiti s položaja predsednika, pa je dejal, naj nekdo Šeksu odvzame "flašo". 

Napovedal je, da bo vodil grobo kampanjo. "Z nasilniki in pijanci ne gre drugače. Država je ogrožena in te ljudi je treba vreči z oblasti. Z metlo. Vse bom naredil za to. Tako Plenković kot generalni državni tožilec Ivan Tudurić bosta letela s položaja. Preganjal jih bom kot hudič grešne duše. Plenkovićeva vlada je najbolj korumpirana v zgodovini Hrvaške," je napovedal obračun z vsemi topovi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta