Presenečenje na Hrvaškem: Aktualni predsednik Zoran Milanović bo na volitvah kandidiral za premierja

STA, M.R., J.K.
15.03.2024 16:27

Sporočil je, da bo s položaja predsednika države odstopil po "zmagi na parlametarnih volitvah".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Milanović je predsednik države, hkrati pa je napovedal, da bo čez dober mesec dni na volitvah kandidiral za premierja.
Profimedia

Zoran Milanović je danes sporočil, da bo sodeloval na parlamentarnih volitvah in da bo kandidat za premierja. To pomeni, da bo moral odstopiti s položaja predsednika države, poročajo hrvaški mediji. 

"V življenju vsakega od nas obstajajo trenutki, ko je treba iti iz cone udobja. Ta čas je potrkal na moja vrata v trenutku Turudića," je dejal Milanović. Pri tem je mislil na vladno imenovanje Ivana Turudića za generalnega državnega tožilca, čeprav je ta kot predsednik županijskega sodišča v Zagrebu imel stike z osebama, ki so ju preiskovali zaradi suma korupcije. To je bilo po Milanovićevih besedah namreč vedro, ki je "prelilo greznico vseh nečistoč, ki že leta dušijo našo državo".

"Zbrali bomo večino za vlado narodne rešitve," je še dejal in dodal, da je čas, da osedlajo konje. Obenem je povabil "vse neomadeževane in vrle ljudi" k temu, da se zberejo. Milanović je kot voditelj SDP sicer enkrat že vodil vlado, in sicer med letoma 2011 in 2016. Kot je na novinarski konferenci napovedal predsednik SDP Peđa Grbin, bo Milanović nosilec liste v prvi volilni enoti, torej v Zagrebu.

Kdaj bo Milanović odstopil kot predsednik, še ni znano. Sam je naknadno sporočil, da bo odstopil po zmagi na parlamentarnih volitvah. "Do prevzema nove funkcije bom v skladu z obvezami opravljal funkcijo predsednika republike," je zapisal na facebooku. 

V primeru odstopa bi ga do predsedniških volitev, ki so sicer predvidene konec leta, nasledil predsednik sabora Gordan Jandroković. Ker pa bo tudi on kandidiral na volitvah, je na vidiku velika politična kriza, piše portal 24sata.hr. 

Nosilec liste vladajoče HDZ v prvi volilni enoti, ki obsega severozahodni del zagrebške županije ter del središča in zahoda Zagreba, je predsednik HDZ in aktualni premier Andrej Plenković.

HDZ Andreja Plenkovića ima najvišjo podporo javnosti. 
EPA

Plenković se je na Milanovićevo najavo kandidature odzval z besedami, da so maske končno padle. "Do danes smo imeli skritega vodjo opozicije, zdaj pa imamo malega kalkulantskega predsednika. Ampak mi bomo pokazali, da bodo tako on kot SDP še tretjič izgubili. Opozicija je slaba, SDP še nikoli ni imel tako nizke podpore. Vejo, da proti nam nimajo nobenih možnosti. Da ni to morda poskus, da se Hrvaško izvleče iz Evropske unije in Nata? Želijo morda Hrvaško potisniti Rusiji v naročje? Tega ne bomo dopustili," je dejal na zboru HDZ v Osijeku. 

Zadnja raziskava javnega mnenja, ki jo je pred dnevi objavila hrvaška televizija RTL, je sicer pokazala, da ima največjo podporo še vedno HDZ. Zanje bi, če bi bile volitve v začetku marca, glasovalo 26,5 odstotka volivcev. SDP bi prejel 17,9 odstotka glasov, Most 7,9 odstotka, Zmoremo! 7,8 odstotka, Domovinsko gibanje pa 7,7 odstotka.

Sodelovanje Milanovića na volitvah bi lahko močno premešalo karte na hrvaškem političnem parketu, saj je ravno aktualni predsednik po anketah javnega mnenja najpopularnejši hrvaški politik. Njegova napoved odpira številna pravna vprašanja. Milanoviću, ki je predsednik Hrvaške od februarja 2020, se sicer pred koncem leta izteče mandat, a datum za predsedniške volitve še ni bil določen.

Hrvaški politični analitik Žarko Puhovski je za portal index.hr dejal, da je Milanović očitno spoznal, da Peđa Grbin ne bi bil sposoben voditi koalicije, kaj šele biti premier. "Tudi Grbin je spoznal, da mora na pomoč poklicati očeta. Karte se bodo vsekakor premešale. S krepitvijo levosredinske koalicije in s prihodom Milanovića, bo prišlo do velikih težav," je komentiral današnjo Milanovićevo napoved kandidature. 

Analitičarka Ankica Mamić je za Večernji list dejala, da je Milanovićeva poteza nekaj novega v hrvaški politiki, saj doslej še noben hrvaški predsednik ni odstopil. "To je dobro za opozicijo, ker je Milanović svojo kredibilnost posvetil rušenju HDZ. No, Jandroković, ki bo opravljal funkcijo predsednika, bo ta, ki bo mandat za sestavo vlade podelil večinskemu zmagovalcu volitev," je dejala. Dodal je, da je nujno, da je na čelu opozicije nekdo, ki bo uspel združiti leve in desne. "Videli bomo, kako bo na to reagirala stranka Zmoremo. Edini cilj opozicijske koalicije je zrušiti HDZ."

Koordinatorica opozicijske stranke Zmoremo Sandra Benčić je zapisala, da so lahko z vstopom Milanovića v parlamentarno kampanjo še bolj sigurni, da bodo opozicija zmagala na volitvah in da je s HDZ konec. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta