Poljska zaradi preiskave odpoklicala poveljnika Eurocorpsa

STA, Va
27.03.2024 19:12

Poljsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je odpoklicalo poveljnika evropskega vojaškega korpusa Eurocorps, generalpodpolkovnika Jaroslawa Gromadzinskega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jaroslaw Gromadzinski je zadnje mesece deloval tudi v skupini za mednarodno pomoč Ukrajini.
Profimedia

Pojasnilo je, da je poljska obveščevalna služba sprožila preiskavo "v zvezi z varnostnim preverjanjem generalpodpolkovnika", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V luči preiskave je bila sprejeta odločitev o razrešitvi Gromadzinskega s položaja poveljnika sil Eurocorps," je sporočilo ministrstvo in odredilo njegovo takojšnjo vrnitev v Varšavo. Podrobnosti o preiskavi ni , pojasnili so le, da so odločitev sprejeli, ker je obveščevalna služba pridobila nove informacije v zvezi z njim.

Na položaj poveljnika Eurocorpsa bodo v kratkem imenovali drugega častnika, da se zagotovi neprekinjeno delovanje poveljstva Eurocorps, je še dodalo ministrstvo.

Eurocorps, vojaško telo, katerega naloga je vodenje in usklajevanje večnacionalnih operacij, je bil ustanovljen na pobudo Francije in Nemčije leta 1992, nato pa so se mu pridružile še Španija, Belgija, Luksemburg in Poljska.

Gromadzinski je dveletno rotacijsko poveljstvo korpusa s sedežem v Strasbourgu prevzel junija lani. Pred tem je opravljal delo svetovalca načelnika generalštaba poljske vojske. V zadnjih mesecih pa je deloval tudi v skupini za mednarodno pomoč Ukrajini v Wiesbadnu v Nemčiji, kjer je bil skupaj z ameriškimi vojaki odgovoren za usposabljanje ukrajinskih vojakov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta