Potomka Slovencev v boj za Belo hišo

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
10.02.2019 20:44

Senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar se podaja v boj za demokratsko nominacijo za predsedniške volitve prihodnje leto

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Amy Klobuchar ima menda dobre možnosti, da osvoji demokratsko predsedniško kandidaturo za volitve leta 2020.
Reuters

Slovenci že imamo prvo damo Združenih držav Amerike, soprogo predsednika Donalda Trumpa Melanio, ki se je rodila pred 48 leti kot Melanija Knavs in živela v Sevnici. Zdaj smo dobili še kandidatko za najvišji položaj: v boj za demokratsko nomenklaturo za predsedniške volitve novembra 2020 se podaja 58-letna senatorka Amy Klobuchar, ki je v zgornjem domu ameriškega kongresa vse od leta 2006, tja pa je bila izvoljena trikrat zapored v zvezni državi Minnesota. Na listi demokratske stranke, ki je v zadnjih dveh desetletjih imela predsednika z Billom Clintonom in Barackom Obamo, je skupaj s Klobucharjevo najmanj deset imen, še pet žensk in štirje moški. Toda pretendentov za izbor človeka, ki se bo 3. novembra 2020 pomeril najverjetneje z Donaldom Trumpom, bo gotovo še več. Od bolj znanih politikov se trenutno še nista izjasnila nekdanji podpredsednik Joe Biden in presenečenje prejšnjih volitev, socialistični demokrat Bernie Sanders. Leta 2016 se je v boj podalo ducat demokratov, a jih je pet hitro odstopilo.

Praded iz Bele krajine

Izkušeno političarko, ki je bila pred vstopom v senat tožilka, kar je v ZDA napol politična funkcija, bi težko imenovali za Slovenko, saj sta bila Slovenca njena pradedek in prababica.
Praded Mihael Klobučar se je rodil na Tanči Gori v Beli krajini. Toda, zanimivo, za razliko od Melanie Trump svojega porekla niti najmanj ne skriva; na številnih sprejemih, sploh ob praznikih, rada postreže s potico in slovensko rujno kapljico. V domovini svojih prednikov je bila že večkrat, v ZDA pa je gostila številne slovenske politike in tudi navadne ljudi.

Posebnost: temperament

Letos so se stvari obrnile. Med vsemi doslej znanimi demokratskimi kandidati in kandidatkami za predsednika ZDA ima Klobucharjeva največ možnosti, da spodnese predsednika Trumpa na predsedniških volitvah 2020, je konec januarja ocenil konservativni kolumnist časopisa Washington Post George Will. "Senatorka Amy Klobuchar je verjetno najbolje usposobljena, da pošlje predsednika pakirat kovčke," je zapisal Will in na kratko pojasnil, da izpolnjuje nekaj glavnih pogojev, na čelu s tem, da je ženska. Demokratska volilna baza je večinoma ženska in s Klobucharjevo imajo možnost, da uresničijo cilj, ki so mu bili blizu leta 2016 s Hillary Clinton.
Poleg tega zna nagovoriti podeželsko prebivalstvo, katerih glasove demokratska stranka potrebuje. Na lestvici "liberalizma" pa je med demokrati v taki poziciji, da ustreza levičarjem, pa tudi, da osvoji sredinske glasove. Njena posebna prednost naj bi bil temperament. Klobucharjevo odlikuje mešanica sproščenosti in koncentracije, vztrajnosti, ki jo spremlja iskrivost. Zlahka in pogosto se smeji. "Če želijo ZDA jeznega predsednika, imajo med demokrati veliko kandidatov ali pa lahko kar zadržijo tega, ki ga imajo. Če pa želijo nekoga, ki bo vodil državo v dolg izdih olajšanja, lahko izberejo senatorko iz Minnesote," je menil Will.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta