Preiskava v Agrokorju: Obtožnica tudi za Ivico Todorića

STA
03.09.2019 17:05

Poleg nekdanjega šefa bankrotiranega koncerna Agrokor hrvaško tožilstvo vložilo obtožnico še zoper Anteja Huljeva in neimenovano avstrijsko državljanko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivica Todorić se brani s prostosti, potem ko je konec leta 2018 plačal 7,5 milijona kun (nekaj več kot milijon evrov) varščine.
Reuters

Zagrebško tožilstvo je obtožilo nekdanjega lastnika koncerna Agrokor Ivico Todorića in še tri osebe zaradi plačevanja fiktivnih svetovalnih storitev neimenovani švicarski družbi leta 2013. Na ta način naj bi Agrokor oškodovali za 1,25 milijona evrov, je v ponedeljek objavilo tožilstvo. Med obtoženimi je tudi neimenovana avstrijska državljanka.
Tožilstvo v sporočilu za javnost ne navaja imen obtoženih, ampak samo njihove funkcije in letnice rojstva. Vendar pa je na podlagi teh informacij mogoče sklepati, da gre za Todorića in dva njegova sodelavca. O identitetah obtoženih hrvaških državljanov so poročali tudi hrvaški mediji, medtem ko je avstrijska državljanka omenjena kot solastnica švicarske družbe.
Zloraba položaja v koncernu
Tožilstvo naj bi po pisanju medijev tako poleg Todorića obtožnico vložilo še proti nekdanjemu finančnemu direktorju Agrokorja Anteju Huljevu, ki je prav tako solastnik švicarske družbe. Bremeni ju, da sta zlorabila svoj položaj v koncernu, ker sta omogočila plačilo 1,25 milijona evrov švicarski družbi za svetovalne storitve, čeprav sta vedela, da jih Agrokor ne bo deležen. Avstrijska državljanka je medtem pomagala prvo- in drugoobtoženemu pri izdajanju računa v imenu družbe za domnevno opravljene svetovalne storitve, so objavili na spletni strani tožilstva. Kot so dodali, četrtoobtoženo, ki je bila članica uprave Agrokorja, bremenijo, da je spodbujala in pomagala pri zlorabi zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Po ugotovitvah medijev naj bi šlo za nekdanjo izvršno podpredsednico koncerna za poslovanje in poslovni razvoj Piruško Canjuga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta