Presenečenja v Abruzzu ni bilo

Bojan Brezigar Bojan Brezigar
11.03.2024 15:28

Na regionalnih volitvah je slavil Marco Marsilio iz Bratov Italije italijanske premierke Georgie Meloni, skupni nastop se levi sredini ni obrestoval.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marco Marsilio bo deželno vlado v Abruzzu vodil še naslednjih pet let.
Profimedia

Presenečenja tokrat ni bilo. Na nedeljskih regionalnih volitvah v deželi Abruzzo v Srednji Italiji je zmagala desnica. Dosedanji predsednik, predstavnik stranke Giorgie Meloni Bratje Italije Marco Marsilio je dobil približno 53 odstotkov glasov in bo deželno vlado vodil še naslednjih pet let. Francesco D'Amico, rektor univerze v Pescari, ugledni kandidat leve sredine, ki je tokat nastopila strnjeno, ni presegel 47 odstotkov glasov. Levica je stavila na volilno udeležbo, ki pa je bila v tej deželi v zadnjih letih zelo nizka. Na volišča je želela privabiti več ljudi, a zaman. Volilo je komaj nekaj več kot 52 odstotkov upravičencev, kar je celo najmanj v zgodovini dežele.

Abruzzo je majhna in relativno nepomembna italijanska dežela. Glavno mesto je Pescara ob Jadranskem morju, znano mesto je L'Aquila, ki ga je leta 2009 prizadel močan potres, ki je terjal več kot sto žrtev, škoda pa še ni bila sanirana. Ljudje politiki ne zaupajo in volilna udeležba je odraz tega stanja. Deželo že dolgo vodijo desno usmerjene uprave, vendar je leva koalicija upala na uspeh po tem, ko je pred dvema tednoma njena kandidatka povsem nepričakovano zmagala na Sardiniji. Tokrat je kandidata D'Amica podprla tudi sredina, skratka vse stranke, ki so v rimskem parlamentu v opoziciji, a se Sardinija ni ponovila.

Glasove so preštevali ponoči, kajti volišča so zaprli šele ob 23. uri, in Marsilio je zmago razglasil sredi noči. Na vprašanje novinarjev, kako Melonijeva komentira izid, je odgovoril, da "je srečna in je šla spat".

Očitno je, da povezava med vsemi strankami na levi ne zadostuje za zmago, predvsem pa na volišča ne privabi večjega števila ljudi. Nezaupanje državljanov v politiko je problem, s katerim se Italija v zadnjih letih srečuje vse bolj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta