Prvi ukrep novega filipinskega predsednika: Ukinil je protikorupcijsko komisijo

STA, Va
07.07.2022 10:40

Ferdinand Marcos mlajši je sin pokojnega filipinskega diktatorja. Kritiki se zdaj bojijo, da bo ukinil tudi komisijo, ki preiskuje nezakonito pridobivanje premoženja družine Marcos.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ferdinand Marcos Jr.
Reuters

Novi filipinski predsednik Ferdinand Marcos mlajši je s svojim prvim predsedniškim odlokom po zaprisegi ukinil predsedniško protikorupcijsko komisijo. Iz predsednikovega urada so sporočili, da je namen ukinitve pravilno razporejanje javnih sredstev in preprečevanje podvajanja organov v državi.

Predsedniška protikorupcijska komisija je pristojna za spremljanje in preiskovanje morebitnih korupcijskih kaznivih dejanj vlade. Komisija, ki jo je leta 2017 ustanovil nekdanji predsednik Rodrigo Duterte, da bi zajezil korupcijo v državnih institucijah in pri javnih uslužbencih na visokih položajih, je med letoma 2019 in 2020 preiskala več kot sto primerov in jih zaključila več kot 70.

Marcos mlajši, sin pokojnega diktatorja Ferdinanda Marcosa, je bil na položaj izvoljen maja. Že večkrat je bil obsojen zaradi davčnih kaznivih dejanj in korupcije.

Kritiki trenutnih filipinskih oblasti so zaskrbljeni tudi za prihodnost predsedniške komisije za dobro vlado, ki je bila ustanovljena leta 1986, po padcu vladavine Marcosa starejšega, da izterja nezakonito premoženje, ki ga je družina Marcos nabrala med letoma 1965 in 1986. Do sedaj je izterjala približno 3,6 milijarde dolarjev. Med volilno kampanjo je Marcos mlajši sicer dejal, da te komisije ne bo ukinil, temveč da si bo prizadeval, da bi nadaljevala s preiskovanjem, ne le primerov korupcije v družini Marcos, ampak vseh vpletenih v takšne ali drugačne škandale s podkupovanjem ali poneverbo, navaja tiskovna agencija EFE.

Aktualni predsednik je v preteklosti branil zapuščino svojega očeta, pri čemer se je skliceval na zgodnje obdobje gospodarske rasti in velika državna vlaganja. Obdobje izrednih razmer med letoma 1972 in 1981, ki je bilo zaznamovano z visoko stopnjo korupcije, cenzuro, državnim nasiljem, umori in mučenji, je upravičeval, češ da je šlo za nujni korak za reševanje države pred islamskimi in komunističnimi uporniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta