Putin odobril novo doktrino: Če državo napadejo s konvencionalnim, lahko odgovori z jedrskim orožjem

STA, Gr.G.
03.06.2020 10:37

Rusija bo uporabila jedrsko orožje tudi ob napadu s konvencionalnim orožjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
EPA

Ruski predsednik Vladimir Putin je odobril novo državno doktrino o uporabi jedrskega orožja. Ta med drugim predvideva, da bo Rusija uporabila jedrsko orožje ali drugo orožje za množično uničevanje, če bo morebitni napad, tudi z zgolj konvencionalnim orožjem, ogrožal obstoj ruske države. Odlok navaja, da je končna odločitev v rokah ruskega predsednika ter da je Rusija pripravljena uporabiti jedrsko orožje, če bo proti njej ali njenim zaveznikom podobno ali orožje za množično uničevanje uporabila nasprotna stran.
"Državna politika o uporabi jedrskega orožja je defenzivna. Njen cilj je, da jedrski potencial ostane v pripravljenosti na ravni, ki bo zagotavljala jedrsko odvračanje ter hkrati državno suverenost in ozemeljsko celovitost Rusije," piše v odloku, kot tudi, da mora vsak potencialni sovražnik ostati v negotovosti glede sile, časa in kraja morebitnih ruskih napadov z jedrskim orožjem.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta