Putin po zmagi: To je povezano s tem, da smo dobesedno prisiljeni braniti interese svojih državljanov z orožjem v rokah

STA, Va
18.03.2024 08:25

Po skoraj vseh preštetih glasovih gre ruski predsednik v že peti mandat z doslej najvišjo podporo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Menim, da ni verjetno, da je to v interesu koga," je Vladimir Putin izjavil o morebitnem širšem konfliktu z zvezo Nato zaradi vojne v Ukrajini. 
EPA

Ruski predsednik Vladimir Putin je glede na skoraj vse preštete glasove na predsedniških volitvah osvojil 87 odstotkov glasov, s čimer si je prepričljivo zagotovil že peti mandat na čelu države. Putin je dosegel doslej najvišjo podporo, ki pa jo gre po ocenah opazovalcev pripisati predvsem represiji.

Po 99,36 odstotka preštetih glasov jih je Putin osvojil 87,32 odstotka, je sporočila ruska volilna komisija. Preostali trije kandidati, ki Putinu nikoli niso zares predstavljali konkurence, so prejeli od tri do štiri odstotke. Volitev se je udeležilo 74 odstotkov volilnih upravičencev, kar je največ od leta 1991, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vodja volilne komisije Ela Pamfilova je sporočila, da je za Putina glasovalo skoraj 76 milijonov ljudi. "To je rekordna številka," je poudarila.

Putin je v prvem odzivu nekaj ur po zaprtju volišče v nedeljo ocenil, da je visoka volilna udeležba povezana z vojno v Ukrajini. "To je povezano z dejstvom, da smo dobesedno prisiljeni braniti interese svojih državljanov z orožjem v naših rokah," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal 71-letnik.

Povedal je še, da trenutno ne izključuje možnosti obširnega konflikta z zvezo Nato, a da bi to pomenilo, da bi bil svet le korak od tretje svetovne vojne. "Menim, da ni verjetno, da je to v interesu koga," je dodal. Že sedaj pa da se v Ukrajini borijo številni vojaki iz držav članic Nata. "To ni nič dobrega, predvsem za njih, ker tam umirajo v velikih številkah," je poudaril.

Rekordna zmaga tlakuje Putinu pot za novi šestletni mandat. Opazovalci sicer opozarjajo, da je bila takšna zmaga predvsem mogoča zaradi represije, prisil in prevar, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Tridnevne volitve sta sicer zaznamovala okrepitev ukrajinskih napadov in vandalizem na voliščih. Kremelj je označil volitve tudi za trenutek, ko lahko ruski državljani izrazijo svojo podporo ruski vojni v Ukrajini, kjer so organizirali volitve na okupiranih območjih.

Neodvisni opazovalci so opozorili še na pritiske na javne uslužbence, ki so jih nadrejeni pozvali, naj glasujejo v velikem številu in celo fotografirajo svoje oddane glasovnice. Pojavila so se še poročila o velikem pritisku na prebivalce ukrajinskih območjih, ki jih je zasedla Rusija. Volitve na teh območjih so nezakonite in mednarodno nepriznane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta