Putin v TV-nagovoru: Ukrajina je z ameriškim orožjem sestrelila vojaško letalo z ukrajinskimi vojnimi ujetniki

STA, Va
31.01.2024 17:05

"Letalo je bilo sestreljeno z ameriškim raketnim sistemom patriot," trdi ruski predsednik, pri čemer ni znano, ali so bili na krovu ruskega letala res ukrajinski vojni ujetniki. Umrlo naj bi jih bilo vseh 65.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Putin
EPA

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v televizijskem nagovoru zatrdil, da je Ukrajina prejšnji teden z ameriškim orožjem sestrelila rusko vojaško letalo, na katerem so bili po navedbah Moskve ukrajinski vojni ujetniki. 

"Letalo je bilo sestreljeno z ameriškim raketnim sistemom patriot, to je bilo že ugotovljeno. To so ugotovili tudi forenziki," pravi Putin o letalu, ki je prejšnji teden strmoglavilo v ruski regiji Belgorod blizu meje z Ukrajino.

V Kijevu in Washingtonu se na besede ruskega predsednika še niso odzvali.

V strmoglavljenju omenjenega letala pred tednom dni je po navedbah oblasti v Moskvi umrlo 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov, ki naj bi jih izmenjali za zajete ruske vojake. Preiskava incidenta še poteka, okoliščin pa doslej ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Ni znano, ali so bili na krovu letala res ukrajinski vojni ujetniki, saj Moskva doslej ni predstavila dokazov o tem. V Kijevu ruskih trditev o vojnih ujetnikih in sestrelitvi letala niso niti potrdili niti zanikali. Nekateri ukrajinski mediji in predstavniki oblasti so trdili, da je letalo v resnici prevažalo ruske rakete.

Putin je dejal še, da je Rusija vztrajala pri mednarodni preiskavi incidenta, a pri tem ni želela sodelovati nobena tuja organizacija. K neodvisni preiskavi je že prej pozval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je hkrati dejal, da bo preiskava verjetno neučinkovita, ker je letalo strmoglavilo na ruskem ozemlju.

Ruski predsednik je v današnjem nagovoru komentiral tudi dogajanje na fronti v Ukrajini. Dejal je, da so ruske sile prodrle skozi ukrajinsko obrambo in dosegle obrobje mesta Avdijivka v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, ki je eno od glavnih žarišč spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami.

Vodja civilno-vojaške uprave v mestu Vitalij Barabaš je prejšnji teden za AFP potrdil, da so ruske sile vstopile v mesto, vendar naj bi jih bili ukrajinski branilci nato potisnili nazaj. Ruska vojska sicer nadzoruje območja severno, vzhodno in južno od Avdijivke, kjer je pred začetkom vojne živelo okrog 32.000 ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta