Putinov novi besednjak: Po desetih mesecih je le izustil besedo vojna. Se mu je zareklo?

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
27.12.2022 05:00

Ruski predsednik po novem uporablja besedi vojna in pogajanja, a njegova dejanja potrjujejo zgolj prvo od njiju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski predsednik Vladimir Putin govori o miru, a hkrati obiskuje tovarne orožja.
Reuters

Deset mesecev je potreboval ruski predsednik Vladimir Putin, da je morijo, ki jo je zakuhal v Ukrajini, poimenoval s pravo besedo: vojna. Ko je v četrtek na improvizirani tiskovni konferenci v Jekaterinburgu dejal, da cilj Rusije "ni vrteti vztrajnika vojaškega spopada, ampak nasprotno, končati to vojno", se mu je sicer po mnenju tujih analitikov zareklo, a vojna je edino pravo ime za posebno vojaško operacijo, kot agresijo uradno imenujejo v Rusiji. Ta je doslej po ukrajinskih podatkih zahtevala več kot sto tisoč življenj na ruski strani, po ocenah Zahoda pa podobno število žrtev tudi med Ukrajinci.

Še ena beseda se vse pogosteje pojavlja v Putinovem besednjaku: pogajanja. Uradna Moskva se je po njegovih besedah "pripravljena pogajati z vsemi udeleženci v tem procesu za iskanje sprejemljive rešitve" za konec konflikta v Ukrajini, je dejal v nedeljskem pogovoru za rusko televizijo Rosija 1. A krivdo za vse tegobe vidi drugod, le pri sebi ne. Kijev in zahodne zaveznike Ukrajine je obtožil, da zavračajo sodelovanje v pogovorih. "Bistvo vsega je politika naših geopolitičnih nasprotnikov, ki si prizadevajo razdreti Rusijo, zgodovinsko Rusijo. Vedno delujejo po načelu 'deli in vladaj'. Naš cilj je nekaj drugega - združiti ruski narod," je pojasnil svoje videnje zgodovine, saj so po njegovem Ukrajinci in Rusi en narod. Tudi njegov pogled na pogajanja je specifičen; mirovni pogovori bi se lahko pričeli le, če Ukrajina prizna rusko aneksijo štirih svojih regij, na katerih so ljudje na septembrskem referendumu, ki ga nihče ne priznava, skoraj plebiscitarno glasovali za priključitev k Rusiji. Jasno je, da v Kijevu za tak pogoj nočejo niti slišati.

Da ne bi kdo Putina razumel narobe in mu pripisal popustljivosti, je manj kot 24 ur po objavljenem televizijskem intervjuju poskrbel uradni Kremelj. Putin ne išče stika z Zahodom, je dejal uradni govorec ruskih oblasti Dmitrij Peskov ter zanikal tudi, da bi bil v prihodnjih dneh načrtovan telefonski pogovor s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, na kar je namigoval slednji. Ruski predsednik svojemu ameriškemu kolegu Joeju Bidnu ne namerava zaželeti srečnega novega leta, ker trenutna raven odnosov med Moskvo in Washingtonom ne predvideva časa za čestitke, je dejal Peskov. "Ne zdaj. Zdaj smo tako globoko v medsebojni sovražnosti, da verjetno ni čas za dobre želje," je Peskov dejal novinarjem v odgovoru na vprašanje ruske tiskovne agencije Tass. Do konca leta pa želi Putin govoriti s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom, s katerim sta se osebno srečala že septembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta