Regija Herson bo zaprosila za priključitev Rusiji. Zelenski: Vojaki kažejo nadnaravno moč

STA. M.R.
11.05.2022 08:35

Ukrajinske sile uspešno potiskajo rusko vojsko z območij okoli Harkova na severovzhodu države, so v torek sporočili iz ukrajinske vojske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski vojak pri Harkovu
EPA

Navedbe je v svojem večernem videonagovoru potrdil predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, ki je pohvalil napore ukrajinskih vojakov. Ti po njegovih besedah kažejo "nadnaravno moč" v boju proti agresorski vojski, a je pri tem vseeno posvaril pred evforijo.

"Ukrajinske oborožene sile delajo vse, da bi osvobodile našo državo in naše ljudi," je sporočil Zelenski in dodal: "Vsa naša mesta bodo osvobojena - Herson, Melitopolj, Berdjansk, Mariupolj in ostala."

Ameriški think-tank Inštitut za vojne študije, ki se sklicuje na vire znotraj ruske vojske, trdi, da so bili Rusi potisnjeni skoraj povsem do ukrajinsko-ruske meje.

Harkov, ki je pred vojno štel 1,5 milijona prebivalcev, je vse od konca februarja tarča napadov ruskega topništva in letalstva, ukrajinska vojska pa je doslej uspešno odbila vsak poskus zavzetja mesta.

Po ocenah Inštituta za vojne študije bo ukrajinska protiofenziva v nekaj tednih prisilila ruske sile v popoln umik iz okolice Harkova. Istočasno strokovnjaki inštituta opažajo, da ruska vojska postopno napreduje okoli 150 kilometrov jugovzhodno, kjer osvajajo ozemlja regije Donbas, ki še niso pod nadzorom ruskih sil ali sil lokalnih proruskih oblasti.

Ukrajina je ustavila dobavo ruskega plina Evropi preko plinovoda v luganški regiji. To je razlog ...

Predstavniški dom potrdil 40 milijard dolarjev za pomoč Ukrajini

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v torek zvečer potrdil 40 milijard dolarjev vreden zakon za pomoč Ukrajini in evropskim zaveznikom, kmalu bo podobno nalogo opravil še senat. Za denar je zaprosil predsednik ZDA Joe Biden, in sicer za 33 milijard, vendar povišanju vsote ne nasprotuje.

Za predlog, s katerim se bo ameriška pomoč Ukrajini zaradi ruske invazije povečala na skoraj 54 milijard dolarjev, so glasovali vsi demokrati in tudi večina republikancev. Za Ukrajino bo tako šlo več denarja, kot so ga ZDA v letu 2019 namenile za pomoč po vsem svetu. Znesek predstavlja tudi skoraj odstotek celotnega proračuna ZDA.

Posledice bojev v mestni četrti Saltivka v Harkovu 
REUTERS

V predlogu je šest milijard dolarjev za oborožitev in urjenje ukrajinske vojske, 8,7 milijarde dolarjev za obnovo vojaškega materiala, ki so ga ZDA doslej že poslale v Ukrajino ter 3,9 milijarde dolarjev za ameriške vojake, ki so v regiji blizu Ukrajine.

Predvidenih je 8,8 milijarde dolarjev gospodarske podpore Ukrajini, okrog štiri milijarde dolarjev za Ukrajino in evropske zaveznike, da se oborožijo, in 900 milijonov dolarjev za begunce.

Demokrati so želeli predlogu priključiti še dodatna sredstva za boj proti pandemiji koronavirusa in olajšanje poti do državljanstva za afganistanske begunce, ki so sodelovali z Američani, vendar pa so imeli republikanci pomisleke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta