Baerbockova z Zelenskim

Boris Jaušovec
10.05.2022 20:30

Ukrajina in Nemčija zgladujeta nesporazume, slovenski veleposlanik menda znova kmalu nazaj v Kijevu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je znova dvignila zastavo pred veleposlaništvom v Kijevu.
Valentyn Ogirenko

Nemška ministrica za zunanje zadeve Annalena Baerbock je danesmed nenapovedanim obiskom Ukrajine odpotovala tudi v Irpin in Bučo, kjer naj bi bile ruske sile po trditvah ukrajinskih oblasti izvedle poboje civilistov. Ministrica Baerbock iz vrst nemških Zelenih in je doslej najvišja predstavnica nemških oblasti, ki je obiskala Ukrajino od začetka vojne. V Kijevu jo je sprejel predsednik Volodimir Zelenski in se ji zahvalil za podporo Nemčije, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Za Ukrajino je pomembno, da je Nemčija solidarna z ukrajinskim narodom, je po pogovorih sporočil Zelenski. Ministrica Baerbock je v Kijevu ponovno odprla nemško veleposlaništvo, ki bo za zdaj, kot je dejala, delovalo omejeno. Zelenskega je obvestila, da se bo v nekaj dneh začelo usposabljanje ukrajinskih vojakov za uporabo sodobnih havbic 2000, ki jih bo Nemčija skupaj z Nizozemsko dobavila Ukrajini. Baerbockovo je sprejel tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, ki je na skupni tiskovni konferenci po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izjavil, da je Kijev hvaležen Berlinu za spremembo stališča glede podpore embargu na rusko nafto in za dobave orožja Ukrajini.

Na obisku v Ukrajini se je Baerbockovi pridružil nizozemski zunanji minister Wopke Hoekstra. Oba sta se v Buči srečala s prebivalci, je sporočila slovenska tiskovna agencija STA. Buča je bila pod nadzorom ruske vojske še pred enim mesecem, ko so se ruske sile umaknile s severa Ukrajine. Ob vrnitvi kraja pod nadzor Ukrajine je bilo najdeno več trupel civilistov. Hoekstra je na twitterju sporočil, da je obiskal Irpin, še en kraj, kjer naj bi bila ruska vojska zagrešila grozodejstva. Šef nizozemske diplomacije je v sporočilu izpostavil, da njegova vlada finančno in s forenzičnimi strokovnjaki pomaga Mednarodnemu kazenskemu sodišču in Združenim narodom pri preiskavah teh domnevnih zločinov.

Kijev je aprila nameraval obiskati nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, a mu je ukrajinska stran na hitro preklicala vabilo, ker naj bi v preteklosti zagovarjal Rusiji naklonjeno zunanjo politiko. V Berlinu so incident označili za veliko žalitev. Kmalu zatem so v Kijev povabili nemškega kanclerja Olafa Scholza, ki pa je vabilo zaradi incidenta zavrnil. Iz urada nemškega predsednika so minuli teden sporočili, da se je Steinmeier slišal z s kolegom Zelenskim in da sta spor glede neuspelega obiska v Kijevu zgladila. Vsekakor je Berlin medtem okrepil dobavo orožja Ukrajini.

V Večeru pa smo neuradno izvedeli, da se bo po menjavi slovenske vlade v Kijev kmalu vrnil veleposlanik Tomaž Mencin. Ob izbruhu vojne je bil prisiljen na vrat na nos zapustiti Ukrajino ter svoje dolžnosti opravljati iz poljskega mesta Przemysl. Vlada Janeza Janše je nato z velikim pompom sredi bitk za Kijev tja poslala odpravnika poslov Boštjana Lesjaka. Ta je bil pred tem zaposlen na obrambnem in ne na zunanjem ministrstvu. Kot se spomnimo, se je mož pred zgradbo našega veleposlaništva v Kijevu "proslavil" s spuščanjem slovenske zastave, ki da je "preveč podobna ruski".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta