(REKLI SO) Napad brez primere

Viktor Ivančič, hrvaški novinar in kolumnist Novosti, ki jih izdaja Srbski narodni svet, o težavah s financiranjem srbskega manjšinskega časopisa na Hrvaškem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
viktor ivančič novosti
Novosti

"Kako se je čez noč 'normaliziralo', da se skupina politikov resno pogaja o zaprtju kritičnega medija, ki ga izdaja Srbski narodni svet, in kako to, da se je volilni 'praznik demokracije' končal s pogajanji o tem, kako izvesti diskriminacijo, segregacijo in napad brez primere na svobodo tiska? Še v Tuđmanovem času so se o tovrstnih operacijah dogovarjali pod mizo.

Izrecna zahteva po prenehanju financiranja Novosti vključuje paradoks, značilen za hrvaški nacionalizem: Srbi so namreč za DP (Domovinski pokret, skrajno desna hrvaška stranka, op.p.) neželeni zgolj zato, ker so Srbi, Novosti pa zato, ker niso izključno srbske. Namesto da bi se (Srbi) striktno držali nacionalne folklore in se gibali znotraj bodeče žice, ki oklepa 'manjšinske teme', Novosti DP-jevce nedopustno spominjajo na klasične politične tednike, ki poleg srbskih obravnavajo tudi druge teme, tudi precej kritične. Kar pomeni, da si po njihovem jemljejo pravice, ki jih Srbi v urejeni Hrvaški ne smejo imeti. Večinski dogmatizem seveda predpisuje usodno osredotočenost na 'manjšinske teme' in na ta način vzpostavlja kriterije svoje prevlade.

Pravzaprav ni protislovja: vse poti vodijo v geto. Tako kot so bili politični predstavniki Srbov izgnani z ozemlja, kjer ordinira hrvaška vlada, bo tudi srbskim Novostim prepovedan dostop do hrvaške medijske scene. Vse, kar je 'srbsko', po besedah ​​DP-jevcev obvezuje k nujni in energični delegitimizaciji. Oznaka 'srbski' mora označevati predvsem popolno družbeno nepomembnost; označuje naj eksistenco, ki se polno uresničuje šele s svojim javnim neobstojem in prisilnim molkom; 'srbsko' lahko kvečjemu doseže status banalnega folklornega dodatka, ki ga bo hrvaška večina z muko tolerirala pod pogojem, če bo zgolj in samo to in nič več od tega." (dr)

https://www.portalnovosti.com/dupe-u-sjecanju

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta