Resolucija o razglasitvi izrednih razmer: EP pozval k ukrepom, odziv s spleta: Poglejte se v ogledalo

U.Č./STA
28.11.2019 14:49

Evropski poslanci so sprejeli resolucijo o razglasitvi podnebnih in okoljskih izrednih razmer v Evropi in po svetu. V odzivu je eden od bralcev evropskim poslancem vrnil žogico z neposrednim izzivom ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Evropski parlament ima 751 sedežev.
Vincent Kessler

Evropski poslanci so danes sprejeli resolucijo o razglasitvi podnebnih in okoljskih izrednih razmer v Evropi in po svetu. Za v veliki meri simbolično resolucijo je glasovalo 429 poslancev, 225 jih je bilo proti, 19 pa se jih je vzdržalo.

"Da bi dosegli cilj iz Pariškega sporazuma o dvigu temperatur (ozračja, op.p.) za največ 1,5 stopinje, je bistveno, da do leta 2050 dosežemo podnebno nevtralnost, pravijo znanstveniki," so na twitterju po izglasovanju resolucije objavili iz Evropskega parlamenta.

V odzivu na novico je eden od bralcev evropskim poslancem vrnil žogico: "Mogoče najprej ukinite dva sedeža za en parlament, preden običajnim potrošnikom pravite, kako naj zmanjšajo izpuste ogljika." Kot je znano, ima Evropski parlament dva sedeža, v Bruslju v Belgiji in v Strasbourgu v Franciji. Tukaj imajo poslanci tudi redna mesečna plenarna zasedanja, takrat se vojska poslancev in njihovih sodelavcev preseli v Strasbourg, kar povzroča velike stroške (po uradni oceni 114 milijonov evrov na leto), seveda pa tudi porabo energije in emisije v okolje.

V resoluciji, sprejeti pred konferenco ZN o podnebnih spremembah, ki bo med 2. in 13. decembrom potekala v Madridu, evropski poslanci od Evropske komisije zahtevajo zagotovila, da bodo vsi relevantni zakonodajni in proračunski predlogi popolnoma skladni s ciljem omejitve globalnega segrevanja na manj kot 1,5 stopinje Celzija.

V ločeni resoluciji parlament poziva EU, naj čim prej konvenciji ZN o podnebnih spremembah predstavi svojo strategijo za doseganje ogljične nevtralnosti do leta 2050. Poslanci so obenem novo predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pozvali, naj v zeleni dogovor vključi cilj 55-odstotnega zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov do leta 2030.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta