Ruska kozmonavta po rekordno dolgem bivanju na ISS nazaj na Zemlji

STA, A.L.
24.09.2024 08:12

Ruska kozmonavta sta se po rekordno dolgem neprekinjenem bivanju na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), 374 dni, vrnila na Zemljo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V kapsuli Sojuz MS-25 sta se Oleg Kononenko in Nikolaj Čub vrnila skupaj z ameriško astronavtko Tracy Dyson. V ponedeljek ob 17. uri po lokalnem času so pristali v kazahstanski stepi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pred odhodom na Zemljo je Kononenko vodenje ISS predal Američanki Suniti Williams. Na ISS Rusija in ZDA kljub geopolitičnim napetostim še naprej sodelujeta.

Kononenko in Čub sta v orbiti preživela 374 dni, kar je najdaljše bivanje na ISS med enim samim poletom. Rekord sta podrla v petek. Kozmonavta sta na ISS prispela 15. septembra 2023.

Kononenko je med bivanjem v vesolju, med svojo že peto misijo doslej, postavil še en rekord. 60-letnik ruski astronavt je v vesolju skupno preživel več časa kot kdor koli drug, in sicer nekaj ur manj kot 1111 dni. V tem trenutku je edini, ki je bil v vesolju več kot 1.000 dni.

Za Američanko Dyson je bil to tretji polet v vesolje. Na ISS je bivala več kot 180 dni.

Absolutni rekord za najdaljši neprekinjen čas v vesolju sicer pripada Rusu Valeriju Poljakovu, ki je na vesoljski postaji Mir med letoma 1994 in 1995 preživel 438 dni.

ISS se razteza na velikosti, ki ustreza nogometnemu igrišču, in kroži v orbiti okoli 400 kilometrov nad Zemljo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta