Ruska Sberbank v Davosu o prodaji Agrokorja, ki ima v lasti slovenski Mercator

STA, VČ
24.01.2019 18:56
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanja poslovna stavba Agrokorja v zagrebu. 
Reuters

Prvi podpredsednik ruske Sberbank Aleksandar Vedjakin je danes na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu novinarjem znova potrdil, da načrtujejo prodajo 39,2-odstotnega deleža v hrvaški družbi Agrokor v prvi polovici leta. Medtem izredna uprava koncerna pričakuje, da bo dogovorjeno poravnavo uveljavila v prvih treh mesecih. Izredna uprava koncerna skuša tudi refinancirati 1,1 milijarde evrov vredno posojilo roll-up, v katerem so poleg Sberbank sodelovali ruska VTB banka, ameriški sklad Knighthead in banka Unicredit. Obremenjujoče posojilo s 14-odstotnimi obresti namerava refinancirali do sredine tega leta.
Sberbank je prodajo svojega deleža napovedala pred časom, svetovalec predsednika uprave ruske Sberbank Maksim Poletajev pa je v začetku decembra lani potrdil, da so dobili nekaj ponudb. Interes naj bi izrazili različni skladi iz ZDA, Kanade in Združenega kraljestva. Povedal je, da so z različnimi investitorji, tudi s Kitajske in arabskih držav, začeli pogovore o refinanciranju Agrokorjevih dolgov.
Po mnenju nekaterih hrvaških medijev si je Vedjakin z današnjimi izjavami oziroma Sberbank skrčila manevrski prostor v pogajanjih za najboljšo ceno za delnico družbe. Kupci bi namreč lahko to ocenili, da se jim s prodajo mudi. Po drugi strani pa jim prodajalec lahko sporoča, da kdor prvi pride, prvi melje, ugotavljajo v spletni izdaji Jutarnjega lista. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta