Ruski obveščevalci napadli ukrajinsko podjetje v središču ustavne obtožbe Trumpa

STA, A.L.
14.01.2020 12:39

Ruski vohuni so izvedli hekerski napad na ukrajinsko energetsko podjetje Burisma, ki je v središču ustavne obtožbe predsednika Donalda Trumpa, je sporočilo ameriško podjetje za kibernetsko varnost Area 1. Ruska obveščevalna služba GRU je vdrla v strežnike Burisme, ni pa znano, kaj je našla, so navedli v ameriškem podjetju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

GRU je novembra sprožil napad t.i. ribarjenja, da bi pridobil dostop do elektronske pošte zaposlenih v Burismi, so zapisali v Arei 1. Dodali so, da je hekerjem uspelo vdreti v strežnike ukrajinskega podjetja. Kaj so iskali oziroma pridobili, ni znano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
"Čas kampanje GRU v zvezi z ameriškimi volitvami 2020 krepi bojazen, da je to zgodnje opozorilo na to, kar smo napovedovali po uspešnih kibernetskih napadih med ameriškimi volitvami leta 2016," sta v poročilu o napadu zapisala soustanovitelja podjetja Oren J. Falkowitz in Blake Darche.
Burisma se je znašla v središču ustavne obtožbe predsednika ZDA. Trump naj bi v zameno za vojaško pomoč Ukrajini od Kijeva zahteval uvedbo preiskave nekdanjega ameriškega podpredsednika Josepha Bidena in njegovega sina Hunterja, ki je bil v nadzornem odboru energetskega podjetja.
Predsednik odbora predstavniškega doma za obveščevalne dejavnosti, demokrat Adam Schiff je v odzivu na poročilo o ruskem vdoru zapisal, da bi lahko šlo za uvod v še več vpletanja v letošnje volitve. "In znova se zdi, da je namenjeno v pomoč Trumpu," je poudaril na Twitterju.
Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi naj bi sicer po napovedih še ta teden ustavno obtožbo Trumpa posredovala senatu, v katerem je za potrditev obtožbe potrebna dvotretjinska večina. A ta ne bo izglasovala. Predstavniški dom kongresa je decembra predsednika obtožil zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta