Šarec in Orban bosta prvič "izmerila" stopnjo medsebojne naklonjenosti

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
27.10.2019 19:54

Bolj kot podpis memoranduma o razvojnem sodelovanju obeh držav v Afriki, bi slovenskega predsednika vlade morala skrbeti madžarska ekspanzija v Prekmurje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avtokrat Viktor Orban je svoj kabinet v začetku leta preselil na grajski grič, kjer bo sprejel tudi predsednika vlade Marjana Šarca
Neznan

Predsednik vlade Marjan Šarec bo danes z delegacijo na obisku pri madžarskem predsedniku Viktorju Orbanu. To je prvi uradni obisk slovenskega premiera sploh v kateri od sosednjih držav. Lanskega decembra je bil sicer pri avstrijskem kanclerju Sebastianu Kurzu, a je bil obisk delovne narave. Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da so po mnenju slovenske strani "dvostranski odnosi zelo dobri, državi pa povezuje zlasti obojestranski interes za poglobitev sodelovanja na področju gospodarstva, prometne in energetske infrastrukture, turizma in kulture." 
Madžarska zaseda med zunanjetrgovinskimi partnerji z blagovno menjavo v višini dveh milijard evrov v letu 2018 šesto mesto, dodatne možnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja pa slovenska stran vidi predvsem na področju naložb ter naprednih tehnologij. V zadnjih letih si je sicer madžarska vlada prizadevala za investiranje v drugi tir, a se je načrt izjalovil, zaradi česar so se Madžari odločili, da bodo vložili v Trst, kar se bo v prihodnjih letih gotovo poznalo tudi na prometu Luke Koper, kamor  vsakodnevno potuje blago z Madžarske. Da posledice bodo, je Orban nakazal že na lanskoletnem srečanju madžarske diaspore v Budimpešti, ko je zbranim dejal: »V Trstu imamo možnost za pridobitev večinskega lastništva v nekaterih delih pristanišča in zagotovitev varnejšega dostopa do morja za madžarsko blago." 
​Ob tokratnem obisku bo tudi zanimivo videti, kakšno vzdušje, naklonjenost bo med obema predsednikoma vlade, saj je znano, da je Orban preko medijskih prijateljskih obvodov vložil znatna finančna sredstva v to, da bi na volitvah 2018 vajeti slovenske vlade prevzel prvak SDS Janez Janša, s katerim gojita medsebojno naklonjenost. Prav tako pa je SDS tudi velika podpornica Orbanove Fidesz v največji evropski politični skupini Evropski ljudski stranki (EPP), kar je izjemnega pomena, zdaj ko članstvo Fidesza v tej skupini zamrznjeno. 
A avtokratski Orban, ki velja za zelo pretkanega politika in se zaveda, da mu vsak zaveznik v času, ko Madžarska v EU ne uživa najboljšega slovesa, pride prav, je že pred časom "popihal na dušo" tudi Šarcu, ko je dejal: »Moram priznati, da predsednik slovenske vlade doma prejema kakovostno usposabljanje, saj je brezhibno prestal preizkušnje vseh mednarodnih forumov, ki se jih je udeležil. Vsakič, ko se srečam z njim, ne glede na njegove pretekle izkušnje iz umetniškega in odrskega sveta, je na vseh sestankih, na katerih je govoril in nastopal, brezhibno zastopal in artikuliral nacionalne interese Slovenije in zdi se, da bomo mogoče lahko sodelovali.«
Sogovornika bosta med drugim govorila o širitvi EU na Balkan, kjer si državi delita podobna stališča, pa tudi o migracijah, kjer Madžarska v primerjavi s Slovenijo nasprotuje solidarnostnemu ključu porazdelitve beguncev po vseh državah članicah. Celo več. Madžarska bi popolnoma zaprla migrantom poti do EU. V tej luči je mogoče tudi razumeti podpis memoranduma o krepitvi razvojnega sodelovanja v projektih v Afriki. A bolj kot Afriko bi bilo dobro, če bi premier Šarec v pogovorih odprl vprašanje madžarskih intenzivnih vlaganj v Prekmurje, ki skrbijo tamkajšnje prebivalstvo zaradi nevarnosti madžarizacije tega dela Slovenije. 
​Orbanova vlada, ki v Lendavi gradi nogometno akademijo po vzoru tiste v premierovem rojstnem kraju Felcsútu in nekaterih drugih državah, kjer živi madžarska manjšina, je na tem območju razdelila že tudi nekaj milijonov nepovratnih sredstev. Preko madžarskega državnega sklada Comitatus pa so kupili tudi Terme Lendava. Posel, v katerem je omenjeni sklad ponudil bistveno več od drugih ponudnikov, je bil dokončno zaključen septembra, ko je slovenska vlada z odločbo koncesijo za rabo termalne vode za naslednjih 30 let prenesla s Save Turizma na Terme Lendava.
​Šarca, ki se bo srečal tudi s predstavniki slovenske manjšine, bo na obisku spremljal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.   


  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta