Šarec ob blokadi Makedonije in Albanije: Nismo držali obljube

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
18.10.2019 19:13

Donald Tusk je makedonske in albanske prijatelje prosil, naj ne obupajo, potem ko so Francozi ter Nizozemci in Danci neuradno blokirali začetek pristopnih pogajanj za članstvo balkanskih držav v EU. Obsodba Turčije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Blokada začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo je huda zgodovinska napaka, je danes v Bruslju poudaril odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je zelo razočaran nad izidom dolge razprave na predsinočnjem vrhu EU. EU se bo menda k temu vprašanju vrnila do zagrebškega vrha o Zahodnem Balkanu maja.
Večina članic unije je podpirala začetek pogajanj z obema državama. Toda zeleno luč za Severno Makedonijo je po neuradnih informacijah blokirala le Francija, za Albanijo pa poleg nje še Nizozemska in Danska. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je "makedonskim in albanskim prijateljem" sporočil: "Prosim, ne obupajte! Razumem frustracijo, saj ste opravili svoje delo, mi pa ga nismo. Niti najmanj ne dvomim, da boste nekega dne polnopravni člani." Tusk je sicer ocenil, da ne gre za popoln polom, temveč za napako, da gre za kratko krizo, ne za konec širitve. Juncker je v odgovoru na vprašanje, ali je to začetek konca širitve, opozoril, da se bo morala unija soočiti z resno kritiko, če je to res konec širitve: "Če želimo, da nas spoštujejo, moramo držati obljube."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta