Shujšani Kim Jong Un buri duhove: Je resno bolan ali je pričel telovaditi?

ZUR
29.10.2021 15:23
Javnost je presenečena nad novim videzom prej debelušnega severnokorejskega voditelja, ki je v najtežjem obdobju svoje vladavine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kim Jong Un je v nekaj mesecih opazno shujšal. Foto: Arhiv Večera
Arhiv Večera

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je tehtal že več kot 130 kilogramov, pri svojih 170 centimetrih višine, a je v zadnjem času izgubil približno 20 kilogramov. Kako je shujšal, ni znano, ​​vendar ostaja zdrav in ob vedno hujših gospodarskih težavah, zvest svojim sodržavljanom, nadaljuje vse protokolarne aktivnosti. V javnosti se je letos pojavil že 70-krat, kar je celo za 45 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Ker je Severna Koreja hermetično zaprta in nima neodvisnih medijev, je težko priti do informacij. Južnokorejska nacionalna obveščevalna služba je po poročanju tiskovnih agencij oceno voditeljevega videza podala v četrtek med parlamentarnim sestankom za zaprtimi vrati, pri tem pa uporabila najsodobnejšo tehnologijo umetne inteligence in analizo Kimovega videoposnetka v visoki ločljivosti.{infobox-quote_full}174997{/infobox-quote_full}

Voditeljevo zdravje je bilo v zadnjih mesecih večkrat v središču pozornosti, saj je na fotografijah in videoposnetkih, ki so jih objavili državni mediji, opazno shujšan. Aprila lani so se pojavile govorice, da je zbolel in da njegovo življenje zaradi šibkega srca visi na nitki. Ker 37-letni voditelj uradno ni imenoval svojega naslednika, bi lahko v obubožani jedrsko oboroženi državi nastal kaos. Dogajanje v Severni Koreji zato podrobno spremljajo predvsem v Južni Koreji in ZDA. Kot verjetna naslednica, ki prevzema vedno več odgovornosti, se najpogosteje omenja njegova sestra Kim Yo Jong.

Dolgoletni opazovalci Severne Koreje so prepričani, da Kim nima zdravstvenih težav in da je izgubil kilograme zaradi želje po lepši postavi in boljšem zdravju. Hong Min, analitik pri južnokorejskem inštitutu za narodno združitev, je prepričan, da se ne bi pojavil v javnosti na zasedanju centralnega komiteja, če bi bila bolezen razlog za izgubo teže. A kar naprej se pojavljajo nepotrjene govorice o Kimovem zdravstvenem stanju, saj je znan po pitju in kajenju, zaradi težav s srcem pa sta umrla njegov dedek in oče, ki sta pred njim vladala v Severni Koreji. Kim naj bi bil dal njune fotografije odstraniti iz konferenčne sobe delavske stranke. V enem od tabloidov so celo zapisali, da ga je na nedavnih javnih nastopih zamenjal dvojnik, kar so v Pjongjangu odločno zavrnili.

Po približno desetih letih na položaju se Kim trudi premagati najtežje obdobje svoje vladavine, prežeto z zlomom gospodarstva, ki sta ga nedavni ciklon in pandemija covida-19 še dodatno načela. Za dve tretjini se je zmanjšalo trgovanje s sosednjo Kitajsko, glavno zaveznico in gospodarsko rešiteljico. Severnokorejska vlada se je na pojav covida-19 v Wuhanu takoj odzvala z zaprtjem meje s Kitajsko, omejila pa je tudi vsa potovanja in tako zajezila prvi val epidemije. Vedno težje pa se spopadajo z naraščajočimi cenami in pomanjkanjem zdravil ter drugih osnovnih zalog, zato se v državi širijo bolezni, ki se prenašajo z vodo, med njimi tifus. Uvoziti niso mogli niti papirja in črnila za tiskanje bankovcev, zato so morale severnokorejske oblasti izdati začasno valuto, hkrati pa močno spodbujajo delavce k povečanju proizvodnje.

Severna Koreja medtem ni prijavila še nobenega primera okužbe s koronavirusom, zavrača pa tudi cepljenje državljanov. Odklonili so cepiva, ki sta jim jih ponudili Rusija in Kitajska, ne želijo pa niti cepiva Pfizer, saj bi se morali pogajati z ameriškim proizvajalcem zdravil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta