Skrivaj v klavnici: Koljejo bolne krave, ki ne morejo niti stati, meso pa označijo kot zdravo

M.R.
30.01.2019 19:33

Tajni posnetki iz poljske klavnice prikazujejo kako močno bolne krave končajo pod nožem, potem pa jih naprej prodajo z zelo malo ali pa kar brez veterinarskega pregleda. To pod vprašaj postavlja standarde v eni izmed največjih izvoznic mesa v Evropski uniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Reuters

Na skrivaj narejeni posnetki prikazujejo krave, ki so tako hudo bolne, da ne morejo niti stati. Zato jih v klavnici s tovornjaka spravijo tako, da jih z žico pripnejo za roge ali zadnje tace in jih nato vlečejo po tleh. 
Kot kaže se klanje bolnih krav izvaja ponoči, ko v klavnici niso prisotni veterinarji. In mesarji z mesa skrbno odstranijo vse sledi bolezni in neusmiljenega ravnanja s kravami. Odstranijo razjede in tudi tumorje. 
Strokovnjaki, ki so si ogledali posnetke, pravijo, da to vzbuja vprašanje resnih tveganj za zdravje in so poljske oblasti pozvale, naj hitro ukrepajo in obvestijo vse evropske države. 
Po poročanju britanskega časopisa Guardian je profesor Chris Elliott, ki na univerzi v Belfastu predava varnost hrane, hkrati pa je tudi ustanovitelj Globalnega inštituta za varnost hrane, povedal, da bo nastal velik preplah, če bo dokazano, da je nekaj tega mesa zapustilo Poljsko. Vpletene bodo številne regulatorne institucije, morda pa tudi policija, je dodal. Samo leta 2017 je namreč Poljska izvozila več kot 415 milijonov kilogramov mesa 415 tisoč ton mesa. To pa je okoli 80 odstotkov na Poljskem proizvedenega mesa.
{embed_youtube}https://youtu.be/tmSVI0_amoU{/embed_youtube}
Avtorji posnetkov so novinarji oddaje Superwizjer poljske televizije TVN24. Ti so se konec lanskega leta infiltrirali v poljsko klavnico in novinar Patryk Szczepaniak je tam delal skoraj tri tedne. Posnel je tudi, kako so kadavre bolnih živali zaposleni v klavnici označevali kot varno meso, pa čeprav je to domena veterinarjev. 

​Lastnik klavnice zanika nepravilnosti

V treh nočnih izmenah, ki jih je opravil, je naštel 28 krav, ki so bile tako bolne, da niso mogle stati na nogah. Kak mesec za tem, ko je končal z delom v klavnici, pa se je odpravil na bližnje polje in posnel tovornjake, ki so kar pet noči zapored v klavnico vozili bolne krave. 
Britanski veterinar Paul Roger je dejal, da nikakor ni sprejemljivo, da v takšnem stanju zaklane krave končajo v prehrambeni verigi. Brez popolnega posmrtnega pregleda niti ni mogoče ugotoviti, kaj je bilo narobe z živaljo. 
In delavci v klavnici so malicali meso, ki so ga sami klali. Kljub temu, da je sam vegetarijanec, je svojo krinko varoval tako, da je meso jedel z njimi. Program z omenjenimi posnetki so na Poljskem predvajali v soboto zvečer. Proti koncu oddaje so novinarji vstopili v klavnico ob nočni izmeni. In lastnik klavnice ter tudi klavniški veterinar, ki sta prispela za novinarji, sta v kamero zanikala kakršne koli nepravilnost. 

Fotografija je simbolična
Reuters

Na Poljskem okoli 300 podobnih klavnic

To pa ni edina poljska klavnica z obtožbami o sodelovanju pri obdelavi bolnih krav. V decembru je bil lastnik klavnice v bližini mesta Lodz obsojen na zaporno kazen zaradi podobnih praks. 
Na Poljskem cena bolne krave znaša le petino ali celo šestino cene zdrave krave. To pa pomeni, da lastnik klavnice, ki dnevno zakolje 20 zdravih krav zasluži približno 80.000 evrov letno. Če pa bi klal le bolne krave, bi zaslužek presegel dobrih 570.000 evrov. 
In poljski prekupčevalci na spletu povsem odkrito promovirajo bolne krave, pri čemer pa ne napišejo zares, kaj se jim je zgodilo, ampak za krave, ki ne morejo stati na nogah, zapišejo, da so poškodovane. V samo eni uri telefoniranja, sta dva novinarja omenjene oddaje govorila z več desetimi prekupčevalci, ki so bili pripravljeni skleniti posel. Po ocenah avtorjev oddaje naj bi samo na Poljskem obstajalo okoli 300 takšnih "poslovnežev".

​Bodo vse skupaj pometli pod preprogo?

Če ni znana diagnoza bolezni, ki jo je imela krava, je težko določiti tudi tveganje za človeka, ki meso bolne krave poje. Veterinar, ki je sodeloval pri preiskavi lastnika klavnice pri kraju Lodz, je pojasnil, da je bilo v tistih kravah veliko različnih bakterij. 
Delo poljskih novinarjev bo zagotovo vzbudilo resne pomisleke v državah Evropske unije, ki uvažajo poljsko meso. Soavtor oddaje Superwizjer Tomasz Patora se boji, da bodo oblasti dejale, da gre za osamljen primer in da oblasti niso storile nič napačnega. No vodja veterinarskega inšpektorata v regiji Mazovia je že povedal, da sta po objavi omenjene oddaje odpoved dobila tako veterinar, ki je bil zaposlen v klavnici, kot tudi njegov nadrejeni inšpektor na državni ravni. Prav tako pa naj bi policija že sprožila preiskave. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta