Slovenija je za Nemce zanesljiv partner, s katerim si želijo krepitve sodelovanja

M. S.
10.07.2023 17:02

Tako je bilo med drugim slišati na konferenci Podonavska regija na prelomu - dejavno sooblikovanje preobrazbe, ki poteka v Stuttgartu. Državni sekretar Matevž Frangež je sodelovanje na konferenci izkoristil tudi za obisk Porscheja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Matthias Karl, dr. Patrick Rapp, Maša Šiftar, Matevž Frangež in Florian Hassler (z leve proti desni)
MGTŠ

"Vstopili smo v čas največjih sprememb svetovnega gospodarstva v človeški zgodovini. To vidimo kot priložnost, da s svojimi inovativnimi rešitvami z globalnim dometom spremenimo slovenski razvojni model, da bo ta dosegal bistveno višjo dodano vrednost. Ključ za to so močna mednarodna partnerstva, okrepljene naložbe podjetij v inovacije in tehnologije ter dobra povezanost naših gospodarskih ekosistemov," je na konferenci Podonavska regija na prelomu - dejavno sooblikovanje preobrazbe, na kateri je sodeloval, dejal državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež. Razpravi je sicer potekala o zelenem prehodu, vrednostnih verigah, predvsem pa o medregionalnem sodelovanju za uspešnejši razvoj podonavske regije.

Nemški panelisti so poudarili, da je Slovenija v primerjavi z drugimi državami podonavske regije zelo hitro in učinkovito vstopila v Evropsko unijo. In dodali, da je zaradi intenzivnega povezovanja in sodelovanja z drugimi regijami in državami, dobrih rezultatov na področju raziskav in razvojnih inovacij Slovenija zanje zanesljiv partner, s katerim si želijo krepitve sodelovanja.

Avtomobilska industrija, nove in okoljske tehnologije, digitalizacija, turizem

Nemčija sicer že desetletja predstavlja najpomembnejšega zunanjetrgovinskega partnerja Slovenije. Zvezna dežela Baden-Württemberg s 3,36 milijarde evrov predstavlja skoraj četrtino (23,3 odstotkov) celotne slovenske blagovne menjave z Nemčijo. Krepitev sodelovanja na področju avtomobilske industrije, novih tehnologij (umetne inteligence, nanotehnologije, biotehnologije in kvantne tehnologije), okoljskih tehnologij, digitalizacije in tudi turizma je zato v obojestranskem interesu.

O krepitvi sodelovanja med Nemčijo in Slovenijo so predstavniki obeh držav spregovorili na bilateralnem srečanju. Državni sekretar Frangež se je sestal z dr. Patrickom Rappom, državnim sekretarjem na Ministrstvu za gospodarstvo, delo in turizem Baden-Württemberga, in Florianom Hasslerjem, državnim sekretarjem za politično koordinacijo in EU na državnem ministrstvu Baden-Württemberg. Matevž Frangež je ob tem povedal: "Z nemškimi partnerji imamo politično voljo za krepitev in poglobitev sodelovanja. V Baden-Württembergu imajo sedež velika multinacionalna podjetja, ki jih zanimajo slovenske prebojne rešitve za pospešitev zelenega prehoda - tako v avtomobilski kot drugih industrijah. Dogovorili smo se, da do septembra konkretiziramo skupne projekte in priložnosti za vključevanje slovenskega gospodarstva v ambicije nemške industrije. Velike gospodarske spremembe predstavljajo priložnost, da slovensko industrijo in zagonska podjetja pozicioniramo bistveno višje v dobavnih verigah in preobrazimo slovensko gospodarstvo." Dogovorjeno je, da se pogovori nadaljujejo ob obisku dr. Rappa z gospodarsko delegacijo 20. septembra 2023 v Ljubljani, kjer bodo potekali tudi poslovni, torej B2B, pogovori.

Misijo Gremo je predstavil Porscheju

Državni sekretar je, kot sporočajo z ministrstva, obisk Stuttgarta izkoristil še za srečanje s predstavniki podjetja Porsche, da bolje spozna Porschejeve načrte z zeleno in digitalno transformacijo, pri tem pa skupaj z njimi identificira priložnosti za slovensko avtomobilsko industrijo. Ta vključuje 400 podjetij, ki ustvarijo 3,5 milijarde evrov letno ter zaposlujejo 20.000 neposrednih ter 100.000 posrednih delovnih mest. Porscheju je predstavil misijo Gremo kot strateško partnerstvo države, industrije in znanosti za preobrazbo industrije, temelječo na električnih pogonih, inovativnih lahkih materialih in konstrukcijah ter baterijah.

Sestal se je tudi s Karlheinzem Jungbeckom, predsednikom turistične divizije ADAC, nemške avtomobilistične zveze, s katerim sta govorila o promociji Slovenije kot turistične destinacije med njihovimi člani, ki jih ima ADAC kar 25 milijonov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta