Slovenski pouk v Avstriji: Dvojezičnost jemljejo kot prednost

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
19.01.2020 18:38

Kljub nižji rodnosti številke vpisov otrok k dvojezičnemu pouku na Koroškem ostajajo visoke, na Štajerskem si kmalu obetajo prvo nemško-slovensko skupino v enem od graških vrtcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred Zvezno gimnazijo za Slovence v Celovcu
Saso Bizjak

V pisarni šolske inšpektorice Sabine Sandrieser z oddelka za dvojezični pouk pri Direkciji za izobraževanje iz Celovca smo poprosili za statistične podatke za vpis otrok k slovenščini v letošnjem šolskem letu. Dvojezični pouk oziroma pouk v slovenščini je posebna ponudba za južno avstrijsko Koroško, pravica pa je pripadnikom manjšine in drugim zagotovljena v sedmem členu avstrijske državne pogodbe.

Prijave otrok stabilne

Sandrieserjeva ugotavlja, da ostajajo prijave otrok k dvojezičnemu pouku na veljavnostnem območju šolskega zakona za manjšino "stabilne, kljub temu da je vpis otrok na splošno zavoljo nižje rodnosti manjši, kot je bil pred leti". Na splošno obvladanje dveh jezikov, torej poleg nemščine tudi vsaj poznavanje slovenščine, starši na južnem Koroškem zadnja leta jemljejo kot prednost in ne kot dodatno obremenitev svojih otrok. Tudi zato je vsako leto vse več vpisanih otrok takih, ki slovenščine od doma niti ne poznajo. To sicer včasih zakomplicira pouk, toda učitelji se trudijo, da otrokom z različnim predznanjem slovenščine vendar priskrbijo primerno jezikovno kompetenco v tem jeziku.

Željka Platzer Papič: "Zdomskih otrok pri dodatni slovenščini je zmeraj več."
Igor Napast

Slovenščina dodatno na Štajerskem

Susanne Weitlaner: "Še letos upamo na slovensko-nemško skupino v enem od graških vrtcev."
Picasa

Priprave na dvojezični vrtec

Susanne Weitlaner je v luči sprememb, ki jih je nova zvezna vlada na Dunaju napovedala glede boljše šolske in druge javne oskrbe avstrijskih manjšin, povedala, česa si želijo: "Za Štajersko bi se moralo nekaj premakniti, predvsem pri gledanju in razumevanju, da pač pripadniki manjšine v sodobnem svetu ne živijo zgolj na svojem avtohtonem območju. Spričo boljših možnosti šolanja, izobraževanja, zaposlitve in dela se tudi kam preselijo, ponavadi v večje urbane centre. Pri tem na Štajerskem v Avstriji nimamo šolskega manjšinskega zakona, kakor ga imajo na Koroškem, takega zakona ni niti na Dunaju, čeprav so se tja preselili mnogi pripadniki slovenske manjšine pa tudi pripadniki gradiščanskih Hrvatov. Učenje maternega jezika za otroke tako pade povsem na njihova pleča."
Weitlanerjeva na koncu še doda, da medtem v Gradcu že tečejo priprave, da bi z novim šolskim letom vendarle dobili prvo dvojezično, torej nemško-slovensko skupino otrok v enem od tamkajšnjih vrtcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta