Sodišče EU: Nemčija bi z uvedbo vinjetnega sistema kršila pravni red EU

STA, A.L.
18.06.2019 10:15

Nemčija bi z uvedbo vinjetnega sistema kršila pravni red EU, je presodilo Sodišče EU. Po zakonodajnem predlogu, ki je v celoti pripravljen, ne pa še uveljavljen, bi namreč nemški državljani celoten znesek vinjete dobili vrnjen v obliki olajšave pri davku na motorna vozila, kar po mnenju sodišča pomeni diskriminacijo na podlagi državljanstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Sodišče EU je o zadevi presojalo na podlagi tožbe Avstrije, ki jo podprla tudi Nizozemska, proti Nemčiji. Kot so jeseni 2017 ob napovedi tožbe navedle avstrijske oblasti, takšno cestninjenje diskriminira tuje voznike, kar je Evropska komisija maja 2017 sicer že zavrnila.
Sodišče je zdaj presodilo drugače. Dajatev za uporabo infrastrukture skupaj z olajšavo pri davku na osebna motorna vozila, do katere so upravičeni lastniki vozil, registriranih v Nemčiji, po mnenju sodišča pomeni posredno diskriminacijo na podlagi državljanstva ter kršitev načel prostega pretoka blaga in svobode opravljanja storitev, so sporočili.
Učinek olajšave pri davku na motorna vozila v korist lastnikov vozil, registriranih v Nemčiji, predstavlja popolno povrnitev dajatve za uporabo infrastrukture, ki so jo ti plačali, tako da ekonomsko breme dajatve nosijo zgolj lastniki in vozniki vozil, registriranih v drugih državah članicah, je poudarilo sodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta