Šole na severu Kosova zaprte, učitelji pa na barikadah

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
13.12.2022 05:00

Pozivov k umiritvi razmer v Prištini, Kosovski Mitrovici in Beogradu ne slišijo ali nočejo slišati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Videti je mirno, toda vsak hip lahko poči.
Reuters

Šole v severnem, srbskem delu Kosova so bile včeraj zaprte in tako bo do preklica. Vzrok ni stavka, pomanjkanje ogrevanja ali kaj podobnega, temveč so učenci osnovnih in srednjih šol v občinah Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok in Zvečan ostali doma s sklepom začasnih srbskih organov, učitelji pa so se po poročanju srbskih medijev podali na barikade, ki so na številnih prometnicah vzniknile v soboto po aretaciji nekdanjega srbskega policista s severa Kosova Dejana Pantića, obtoženega napada na prostore volilne komisije v Mitrovici, zdaj pa menda napada na kosovske policiste. Kakorkoli že, preiskovalni sodnik je zoper policista, ki je tako kot vsi njegovi srbski kolegi pred dobrim mesecem dal odpoved v znak protesta zaradi registrskih tablic, odredil 30-dnevni pripor.

Na Kosovu je bilo po poročanju tamkajšnjih medijev včeraj mirno, a skrajno napeto. "Kurtijeva policija z dolgocevnim orožjem je povsod okoli nas," je za beograjski dnevnik Danas povedal pravnik s severa Kosova Marko Jakšić. Kosovski premier Albin Kurti je namreč v soboto na sever države, kjer so tamkajšnji policisti, več sto policistov, prenehali z delom, napotil pripadnike kosovske policije, po besedah tamkajšnjih Srbov gre za specialce. Po nekaterih podatkih naj bi bili zasedli tudi območje jezera Gazivode, kjer je manjša hidroelektrarna in ki je že bilo vzrok številnih napetosti med Beogradom in Prištino.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je napovedal, da bo v četrtek po seji vlade poveljstvu mednarodnih sil KFOR in mednarodnim institucijam poslal zahtevo, da dovolijo napotitev srbskih vojakov in policistov na sever Kosova, saj da morajo zaščititi tam živeči srbski živelj. Po nedeljski večerni seji srbskega sveta za nacionalno varnost je pozval k zadržanosti: "Za nas je pomembno, da pozovemo Srbe in Albance k ohranitvi miru in umiritvi razmer. Pozivam Srbe na severu Kosova, naj bodo mirni, umirjeni, naj ne nasedajo na provokacije." Za nas so to dramatični dnevi, za katere ne nosimo nikakršne krivde, je ocenil in zatrdil, da ukaz za barikade, ki jih na severu Kosova zadnje dni postavljajo kosovski Srbi, ni prišel od nikogar iz Beograda. Po njegovih besedah smo priča poskusu "končanja srbskega problema, pri katerem sodelujeta Kurti in tudi del mednarodne skupnosti, ki se pretvarja, da ne vidi, kaj se dogaja". Vučić vztraja, da kosovska policija nima nobene pravice biti na severu Kosova, saj bi morala za to pridobiti dovoljenje županov tamkajšnjih štirih občin, ki pa jih ni, potem ko so protestno odstopili, novi pa niso bili imenovani. In verjetno še dolgo ne bodo, saj je kosovska predsednica Vjosa Osmani lokalne volitve v štirih srbskih občinah, ki naj bi jih Srbi tako ali tako bojkotirali, preložila na april.

Kosovski policisti v severnem, srbskem delu Kosovske Mitrovice
Reuters

K umiritvi razmer poziva tudi mednarodna skupnost. Potem ko so v minulih dneh med drugim predstavniki EU in zveze Nato, pa tudi veleposlaniki ZDA in Velike Britanije v Beogradu in Prištini pozvali k nujnemu umiku barikad in končanju napadov, še posebej na mednarodne pripadnike varnostnih sil, je Vučić dejal, da je takšen odziv mednarodne skupnosti sicer pričakoval, a je kljub temu nad njim razočaran. Včeraj se je oglasila tudi uradna Moskva. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je obe strani pozval k diplomatski rešitvi. Dodal je, da se Rusija, sicer tesna zaveznica Beograda, zavzema za "zagotovitev vseh pravic Srbov". Ruski veleposlanik v Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko pa je ocenil, da bi na Kosovu lahko prišlo do prelivanja krvi, saj napetosti hitro naraščajo. V pogovoru za rusko televizijo RT je dejal, da se Priština ob podpori Zahoda odprto zavzema za uporabo sile z napotitvijo vedno novih enot na sever Kosova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta