Spet napada na tankerja

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
13.06.2019 17:05

Že drugič v mesecu dni incident pri Hormuški ožini, za katerega ZDA in Savdska Arabija krivijo Iran.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Goreči tanker Front Altair, ki prevaža okoli 75 tisoč ton surove nafte
Reuters

Vse ladje v Omanskem zalivu in kapetanije na obalah tamkajšnjih držav so danes zjutraj v roku manj kot ure prejele dva klica na pomoč: prišla sta s tankerjev Front Altair, ki pluje pod zastavo Marshallovih otokov, in Kokuka Courageous, registriranega v Panami. Sporočili sta bili identični: eksplodiralo je, pomagajte!
Do tankerjev, ki sta zagorela, so med prvimi priplule ladje ameriškega petega ladjevja z bazo v Bahrajnu, ki ga je predsednik ZDA Donald Trump aktiviral, ko je uvedel gospodarske sankcije proti Iranu in napovedal blokado njegovega izvoza nafte. S tankerja Kokuka, ki je prevažal etanol, so evakuirali 23 mornarjev, s Front Altairja, ki prevaža okoli 75 tisoč ton surove nafte, pa 21. Po poročanju iranske državne tiskovne agencije IRNA je Altair potonil, vendar je lastnik, norveška družba Frontline, to zanikal. "Obstajajo posnetki reševalnih ladij, ki krožijo okoli ladje, kjer se vidi, da tanker ni potonil," je poudaril predstavnik Frontlina Pat Adamson. Frontline sodi med največje prevoznike surove nafte na svetu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta