Srbska vojska zaradi Kosova v polni bojni pripravljenosti

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
27.12.2022 18:22

Po ukazu srbskega predsednika Aleksandra Vučića so zaradi napetosti na Kosovu vojaki in policisti v stanju najvišje pripravljenosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kadar gre na Kosovu, ki ga Srbija ne priznava, kaj narobe, Vučić dvigne bojno pripravljenost vojske.
Profimedia

Havbice dolgega dometa na meji s Kosovom, vojaki v najvišji stopnji bojne pripravljenosti, prav tako policisti. Takšno je stanje v srbskih varnostnih silah po ukazu predsednika Aleksandra Vučića, potem ko napetosti v nekdanji srbski pokrajini, samostojni od leta 2008, naraščajo iz dneva v dan. Kosovski Srbi so na cestnih barikadah, ki so jih postavili po aretaciji nekdanjega policista, že več kot dva tedna, vlada v Prištini pa se še komaj brzda, da jih ne odstrani s silo. Pozivov, naj to storijo pripadniki sil Kfor, mednarodna skupnost ne sliši.

Nove barikade v Kosovski Mirovici
Reuters

Evropska unija je medtem v ponedeljek pozvala k takojšnji in brezpogojni vzpostavitvi svobode gibanja za vse državljane, tudi za verske voditelje, potem ko so vodji Srbske pravoslavne cerkve (SPC) patriarhu Porfiriju v ponedeljek preprečili vstop na Kosovo, kjer je želel obiskati patriarhijo v Peći, ki je zgodovinski sedež patriarhov SPC. "Pričakujemo, da se bosta Kosovo in Srbija vrnila k prizadevanjem za ustvarjanje okolja, ki bo ugodno za spravo, regionalno stabilnost in sodelovanje v korist državljanov, kar vključuje tudi zaščito srbskega prebivalstva na severu Kosova," je dejala tiskovna predstavnica EU za zunanjo politiko Nabila Masrali.

Patriarh Porfirije se je zaradi tega že dvakrat sestal z Vučićem. "Prosil sem predsednika in vlado, da storita vse za ohranitev miru, da ne bi prišlo do oboroženih spopadov," je dejal. K miru in prizadevanjem za ohranitev miru je pozval tako Prištino kot "velike sile in politične institucije, ki sprejemajo odločitve v središčih moči". Glede prepovedi vstopa na Kosovo pa je Porfirije dejal, da je želel v pećki patriarhiji moliti "za vse naše ljudi, ki jim ni lahko na Kosovu, za mir na svetu, predvsem pa za sožitje in mir med Albanci in Srbi". Dodal je, da je za srbski narod, SPC ter vse patriarhe SPC patriarhija v Peći, kar je Vatikan za Rimskokatoliško cerkev, ter naj si predstavljajo, da bi kdo brez kakršnegakoli razloga papežu prepovedal vstop v Vatikan. Vučić pa je po pogovoru za prepoved okrivil režim v Prištini pa tudi del mednarodne skupnosti, ki da želita s Kosova pregnati Srbe, ker v tem vidita edini način za rešitev kosovskega vprašanja. "Kje, kjer je takšen mednarodni nadzor, se to lahko zgodi, oni pa molčijo in se delajo, kot da se ni nič zgodilo," je dejal. Vučić je sicer bojno pripravljenost srbskih sil dvignil že šestkrat v zadnjih petih letih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta